Înconjurat de muzică

Pe Andrei Neagu l-am descoperit cu ajutorul unei cunoștințe din lumea muzicala. Navi este cea care mi-a spus într-o frumoasa zi de toamna despre un tânăr care are un mic concert pe o terasă în seara aceea. Mi-a mai zis că o să îmi placă și cum Navi are gusturi bune am zis să încerc. Şi iată-mă la terasa respectivă împreuna cu soția mea (o a doua părere nu strică niciodată) pentru a-l asculta pe tânărul talent. Navi a avut dreptate, tânărul ne-a încântat cu un repertoriu de coveruri de la Frank Sinatra și alți clasici ai genului asa că de atunci am decis să-i urmăresc mai atent cariera muzicală.

Această prezentare necesită JavaScript.

Şi nu am fost mirat deloc să văd că de ceva vreme și-a lansat primul single. Omul are videoclip înconjurat de domnișoare una și una, are charm, are feeling și mai ales are voce. Dar astea sunt lucruri evidente cu ochiul liber. Pentru a afla mai multe despre Andrei l-am luat la întrebări. Aşa că, să vedem ce zice Andrei Neagu.

Şi nu am fost mirat deloc să văd că de ceva vreme și-a lansat primul single. Omul are videoclip înconjurat de domnișoare una și una, are charm, are feeling si mai ales are voce. Dar astea sunt lucruri evidente cu ochiul liber. Pentru a afla mai multe despre Andrei l-am luat la întrebări. Aşa că, să vedem ce zice Andrei Neagu.

ABI8431

Andrei, tocmai ai lansat primul tău single. Cât de greu a fost să răzbați până la acest moment, cu videoclip, casă de producție deci deja un start bun în industrie?
Pentru mine, totul a ținut de ambiție și determinarea cu care am pornit pe acest drum muzical. Sunt foarte mândru de ce am reușit să fac până acum pe plan muzical, iar asta-mi oferă o fundație bună pentru ceea ce va urma.

De unde dragostea asta pentru muzică?
Am crescut înconjurat de muzică. Mama îmi cânta la chitară, tata avea o colecție impresionantă de casete şi benzi de magnetofon, iar în casă se asculta tot timpul MTV, MCM sau VH1.

Eu te-am auzit cântând coveruri de swing, jazz și blues. Sunt clar niște stiluri muzicale prea elaborate pentru publicul larg din Romania. Tocmai de aceea, single-ul tău păstrează doar vagi urme de aşa ceva și este mai comercial. Crezi că doar cu piese cât de cât comerciale poți să ai succes în Romania sau dacă o piesa e bună nu contează stilul ei pentru că o sa fie hit oricum?
Nu cred că există vreo regula despre cum poți răzbate în industrie. Cred că este mai mult despre ce simți să faci ca artist sau ce vrei transmiți prin muzica ta. Cât despre publicul din România, zic să nu-l subestimam sau cel puţin să nu generalizam. Să ne uităm pe Facebook ce fel de muzică se postează pe timeline. 80% din această masă de oameni postează muzică pe care nu o găsești în niciun top chart de pe FM-ul românesc. Revenind la mine, „The Way She Moves” a avut o abordare mai diferită decât ceea ce cânt sau compun în mod normal, însa așa am simțit-o la momentul respectiv. Mi s-a părut că are un hook catchy, transmite, are mesaj și îți rămâne în cap.

TWSM23

Dacă ai fii o melodie, ce melodie ai fi?
D’Angelo – Really Love

Ce-ți place mai mult: partea de compoziție și producție sau partea de interpretare?
Nu m-am gândit niciodată la asta pentru că ambele se completează armonios. Nu există una fără alta. Când sunt pe scena mă simt împlinit, iar când sunt în studio mă simt ca un copil în magazinul de jucării.

Ce influențe muzicale ai?
Sunt foarte open-minded din punct de vedere muzical. Ascult și îmbrățișez orice gen muzical. În orice piesă găsești ceva frumos dacă stai să o analizezi atât tehnic cât și muzical, dar cu precădere îmi găsesc inspirația în Neo-Soul, Jazz și R&B. Artiști precum Musiq Soulchild, Erykah Badu sau Usher mi-au conturat stilul pe care îl abordez.

10708588_708548682570713_1653119127155608886_o

Cu ce artist din străinătate ai vrea să faci un featuring? Dar din Romania?
Trey Songz sau Pharrell Williams dacă vorbim despre artiști din afara. Din Romania, mi-ar plăcea să colaborez cu Aylin Cadir sau Alexandra Usurelu.

Care e cartea citită, care are cea mai mare muzicalitate a poveștii? De ce?
„Invitația la Vals” a lui Mihail Drumes este prima carte care-mi vine în cap. Este o carte cu multe contraste și răsturnări de situații.

Când compui mai cu succes: atunci când ești îndrăgostit și ești fericit sau atunci când suferi din dragoste?
Când sunt îndrăgostit. Oricum în ambele situații ai parte de un feeling amplificat.

Te-am văzut participând la diverse evenimente mondene în ultima vreme: ce înseamna pentru un artist la început de drum prezența la astfel de evenimente?
Este o oportunitate de a face networking, a lega prietenii sau a începe colaborări, iar vizibilitatea este foarte importantă.

04042014-17.20r

În afară de chitară la ce alte instrumente mai cânți?
Chitara este instrumentul principal. Cu pianul mă descurc într-atât cât să cânt câteva acorduri sau să-mi orchestrez câte-o idee în DAW.

Ce e mai important la o piesă: melodia sau versurile?
O melodie care să susțină mesajul din versuri. Versurile trebuie să transmită, iar tu ca artist trebuie să simți ce vrei să transmiți. Cu toate astea, în ultimul timp am observat că pentru unii contează mai mult melodia și groove-ul.

Care crezi că e secretul pentru ca o piesă să ajungă să fie difuzată la un radio comercial din România? Contează cât de bună e piesa sau funcționează alte criterii?
Ai scris acum ceva timp un articol interesant despre cum funcționează heavy-rotation-ul din RO și despre cum fac directorii de programe un playlist. Unii spun că piesa trebuie să fie în trend cu ce e pe radio. Alții spun că trebuie să fii neapărat semnat cu o casă – altfel nu intri. Personal, cred că este o combinație de mai mulţi factori (plus cei menționați mai sus), dar cel mai important este să ai o piesă care transmite și are groove. Să crezi în ceea ce simți să faci. Acum 3 ani, circula o piesa care a spart toate regulile a ceea ce înseamnă comercial: „Somebody that I use to know” semnată Gotye. Nu se încadra în niciuna din cerințele radioului comercial, în schimb se cânta – și se cânta des. O piesă Indie Pop cu izuri de Bon Iver și Sting a reușit să fie pe buzele tuturor tinerilor chiar dacă versurile conțineau mai mult de 3 cuvinte.

300x300

Cât de mare e frustrarea când vezi că în unele cazuri se promovează o artistă semi-dezbrăcata, cu o voce incertă, în detrimentul unui artist cu o voce infinit mai bună dar care preferă sa-și țină hainele pe el?
Nu există nicio frustrare. N-aş avea de ce. Este timp pentru toți. Unii vin, alții pleacă. Unii sunt prezenți și astăzi pe scena muzicală, alții au un moment de glorie, un one hit wonder apoi nu se mai aude nimic de ei. Cât despre artiste semi-dezbrăcate, fiecare industrie are o Nicki Minaj și n-a murit nimeni.

Cât de greu e pentru un artist la început de drum să se susțină financiar doar din muzică? Se poate susține exclusiv doar din muzica?
Nimic nu ar avea farmec dacă ar fi ușor. Din orice carieră care te poate duce departe se câștigă mai greu la început, investești mai mult decât câștigi. Apoi, investești tot ce câștigi înapoi în muzică. E drumul mai lung, dar merită!

10993131_787952834630297_1150816465985952995_o

Pe când al doilea single?
Sunt deja în studio pentru a lucra la noua piesă. Mai multe nu vreau să spun pentru a păstra elementul surpriză!

Andrei îți mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsuri și aștept cu nerăbdare să te aud din nou live.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.