Cine se trezește de dimineață…ascultă muzică bună și se uită la DIGIMATINAL

Salut dragii mei,

azi continuăm seria de interviuri cu care v-am obișnuit, doar că de data asta avem o premieră: este primul interviu cu o persoană publică, persoană care însă nu are nicio tangență cu industria muzicală.
Invitata mea de azi e cea care mie îmi deschide diminețile cu cele mai proaspete știri, cu cele mai interesante informații și mai presus de toate cu un zâmbet din toată inima.

_MG_8347

Haideți să vorbim despre muzică împreună cu ANCA DUMITRESCU, cea care, de luni până vineri, de la 07:00 la 10:00, împreună cu Cătălin Petre prezintă ”DIGIMATINALUL” la DIGI24.

_MG_3084

Cum privești muzica: ca pe o plăcere necesară fără de care ziua nu ar fi la fel sau ceva care e în jurul nostru și o iei ca atare?
Toate diminețile mele încep cu muzică. Radio-ul este partenerul meu de drum, la ora 5, atunci când mă duc la serviciu. Muzica mă trezește, mă însoțește și mă și ajută să-mi încălzesc vocea pentru emisiune.

În ce stil muzical te regăsești cel mai bine? În sensul că vibrezi la auzul unei chitări rock sau mai degrabă zâmbești la auzul unei orchestre simfonice?
Mi-e greu să aleg între cele doua variante. Dacă cele doua stiluri muzicale apar pe coloana sonoră a unor filme, în mod cert ambele îmi trezesc senzații și emoții. Dacă vorbim despre acorduri izolate, probabil că o chitară mi-ar atrage mai mult atenția.

DSC_0496

Cu toții avem preferații noștri când vine vorba de orice domeniu. Așa cum preferații mei dimineața sunteți voi, care sunt artiștii tăi preferați, atât din România cât și din afară?
Am foarte mulți, dar nu știu dacă mă pot numi fan înfocat al vreunui cântăreț sau al vreunei formații. Din România îmi plac de când eram mică cei de la Voltaj. Și acum le ascult cu plăcere melodiile și le fredonez, asta pentru că le știu cam toate versurile. Îmi mai plac Andra, Delia, Loredana, Smiley, însa nu le cunosc toate piesele, ci mai mult hiturile. În ceea ce îi privește pe artiștii străini, încă îmi place mult Jennifer Lopez. Mă bucur atunci când aud melodiile Rihannei, Shakirei, și, mai nou, ale lui James Arthur și Justin Timberlake.

Care crezi că ar trebui să fie rolul radiourilor și televiziunilor de muzică: acela de a distra populația oferindu-i orice fel de opere muzicale, indiferent de valoarea lor artistică sau poate ar trebui ca acestea să încerce și o minimă educație muzicală a celor care le urmăresc?
Cred în afirmația „gusturile nu se discută”, motiv pentru care nu cataloghez o persoană ca fiind mai mult sau mai puțin educată în funcție de muzica pe care o ascultă. De ce să cred că cineva care ascultă rock este mai rebel, că altcineva este incult pentru că ascultă manele sau că poate cei care ascultă muzică populară provin de la țară? Cred că acestea sunt niște concepții care nu au nimic de-a face cu realitatea. Așadar, radiourile, ca și televiziunea, trebuie să ofere o gamă variată de stiluri, astfel încât fiecare dintre noi să se regăsească. Sunt de părere că educația muzicală se formează din copilărie, pornind de la preferințele celor din familie.

_MG_3201

Care crezi că e melodia sau stilul muzical care se potrivesc cel mai bine cu „Digimatinalul”?
Aș asocia cu Digimatinalul tipul acela de melodie pe care o asculți dimineața în mașină și pe care te trezești că o fredonezi la câteva ore distanță. E același refren care îi rămâne întipărit în minte și colegului de serviciu. Cu toții ne-am trezit fredonând la un moment dat niște versuri pe care le-am auzit undeva sau cântate de cineva pe parcursul zilei. Așa îmi doresc eu să fie matinalul nostru: să îl urmărești și să vorbești pe tot parcursul zilei despre el sau despre materialele pe care le-ai văzut dimineața în cadrul emisiunii, să fie tipul acela de melodie care te urmărește ore bune după ascultare 🙂

vedete_anca dumitrescu2

Ai urmat vreodată sau ți-ai dorit să urmezi cursuri pentru a învăța să cânți la un instrument muzical? Dacă ar fi să alegi să faci parte dintr-o trupă muzicală, ce gen ți-ar face plăcere să abordați și mai ales ce rol ai avea în trupă: la voce sau la un instrument (și care ar fi instrumentul)?
Nu am urmat niciodată astfel de cursuri, deși tatăl meu cânta foarte bine la chitară. Nu îmi pare rău că nu am învățat și eu câteva acorduri, însă mi-aș fi dorit să îi moștenesc vocea. Mi-aș fi dorit să am o voce bună pentru cântat. Cânt foarte mult și foarte des în mașină sau acasă, dar numai când sunt singură. Îmi este clar faptul că nu e nimic melodios în vocea mea, așa că nu aș putea face niciodată acest lucru în public.

Între a avea șansa unică în viață de a participa la ultimul și cel mai important concert din cariera artistului preferat sau de a petrece o seară cu prietenii, ce ai alege?
Greu de spus. Mi-e greu să aleg pentru că nu am avut niciodată un idol în sensul adevarat al cuvântului. Mă repet spunându-ți că nu sunt un fan adevarat, indiferent despre ce artist e vorba. Îmi plac mulți, am multe melodii preferate, dar nu știu dacă aș da ceva la schimb pentru prezența la un anumit concert.

Care crezi ca e cea mai muzicala carte pe care ai citit-o? De ce?
„The Great Gatsby” de F. Scott Fitzgerald cred că este cartea scrisă pe acorduri muzicale. Așa văd eu acțiunea: ca notele pe un portativ. Cred că descrierile sunt responsabile pentru imaginea aceasta, sau poate doar m-am lăsat indusă în eroare și de faptul că apar în carte pasaje în care muzica însoțește efectiv acțiunea și de aceea am ales romanul acesta.

_MG_8065

Ce muzică se ascultă în casă la tine?
Nu se ascultă. Acasă televizorul merge întotdeauna fie pe canalele de știri, fie pe cele de filme.

Ai prins în adolescență perioada de glorie a boy-bandurilor. Cu siguranță că măcar o dată ai fredonat o piesa de la Take That, Backstreet Boys, N’Sync, etc.. Și probabil, la fel cum colegele mele de clasa din liceu aveau câte un preferat în trupele astea și tu îl aveai pe al tău. Poți să ne spui despre cine era vorba?
Mi-au plăcut mult cei de la Take That și cei de la Backstreet Boys, știam toate versurile melodiilor lor. Despre cei de la N’Sync nu-mi aduc foarte multe lucruri aminte. Țin minte că mai mult decât de Brian sau Nick de la BSB îmi plăcea însă de Peter Andre. De pe meleagurile noastre îmi plăceau cei de la Animal X care erau în mare vogă pe vremea aceea.

Ce te „agață” mai mult la o piesă: melodia sau versurile? Ce crezi că face o piesă sa fie hit: faptul că piesa în sine e foarte bună sau difuzările repetate la radio?
Melodia și versurile. Sunt melodii care îmi rămân în minte datorită părții instrumentale și cântece pe care le ascult obsesiv grație mesajului. Cred totuși că cele două se îmbină pentru că mi se pare că e cam greu să transmiți un mesaj de dragoste pe ritm de muzică electronică. Sunt melodii care îți plac încă de la prima ascultare, însă sunt cu siguranță și piese care reușesc să îți capteze atenția după câteva ascultări. Spre exemplu, mie îmi plac foarte puține melodii într-o anumită perioadă și îmi face plăcere să ascult aceleași 5-6 melodii în fiecare zi fără să mă plictisesc de ele.

Cu siguranță că deja ești obișnuită cu complimentele în ceea ce privește înfățișarea ta. Ducând complimentul mai departe, dacă ai fi invitată să „joci” într-un videoclip, ce gen și ce poveste ar trebui să fie pentru a te atrage într-un asemenea proiect?
Mi-ar plăcea un videoclip de imagine, pentru că acestea sunt clipurile care mie îmi atrag atenția de obicei. Nu aș refuza nici un videoclip care să spună o poveste de dragoste, însă totul trebuie să fie foarte decent.

_MG_8184

Marea majoritate a oamenilor au setat ca ringtone un cântec sau partea foarte cunoscută a unei piese. Cu ce melodie îți vorbește telefonul să îți spună că te apelează cineva?
Melodia pe care o am ca ringtone este una standard din setările telefonului. Nu mi-am personalizat sunetul de apel pentru că sunt de părere că este ușor iritant pentru cei din jur ca de fiecare dată când eu sunt sunată de cineva ei să asculte o melodie care poate nu este și pe placul lor. Nici măcar nivelul sonorului nu este setat la maxim. Știi cum se spune: este în regulă să faci orice îți face plăcere atâta timp cât nu îi deranjezi pe cei din jur :).

Care e melodia ta preferată?
Melodia mea preferată este alta de fiecare dată. Uite, spre exemplu, o lungă perioadă aș fi ascultat neîncetat Impossible a lui James Arthur. Acum, îl ascult pe Smiley cu cel mai nou hit al lui, „Oarecare”.

Dacă ar fi să te descrii folosind doar titluri de cântece, care ar fi acestea?
Happy (Pharrell Williams), Sensible Heart (City and Colour), Different (Sore), Honestly Sincere (Bye Bye Birdie).

_MG_2930

În final, îți mulțumesc încă o dată pentru timpul acordat și pentru răspunsuri. Mult succes in continuare.
Cu mare drag! Mi-a făcut plăcere să răspund întrebărilor. A fost un interviu „altfel” în urma căruia am mai descoperit și eu câteva aspecte despre mine :).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.