Despre cum se promovează un artist, cum, ce și de ce…

Salut dragilor,

Începe să-mi fie din ce in ce mai clar că nu suntem chiar așa departe de ceea ce înseamnă industrie muzicală (în sensul pe care îl oferă acestui concept ceea ce se întâmplă peste ocean), suntem extrem de departe. Vă invit să citiți articolul din revista americană Billboard despre modul cum primele cinci single-uri extrase de pe albumul Arianei Grande sunt toate de top 10. Articolul e scris de Gary Trust și îl găsiți în întregime accesând linkul http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6546185/five-hits-one-album-the-strategy-behind-ariana-grandes-singles.

ariana-grande-billboard-650_1

În articol Gary vorbește despre strategia de promovare a pieselor Arianei, făcându-le pe acestea niște super hituri. Astfel, deși ”One Last Time”, piesa nou lansată a Arianei e considerată de Charlie Walk VP-ul de la Republic Records ca fiind piesa care trebuia să aiba prima opțiune atunci când a apărut albunul, pentru a da tonul proiectului și a arăta publicului ce se dorește cu acest album, a fost aleasă ca primă opțiune de promovare piesa ”Problem” (lansată cam acum un an).

De aici încolo totul a ținut de strategie și mai puțin de valoarea pieselor. Următorul single a fost ”Break Free” datorită vibe-ului de vară al piesei. Cu cel de-al treilea single e o poveste de promovare a altui album. Astfel, piesa ”Bang Bang” a fost lansată ca single atât pentru a o promova în continuare pe Ariana, dar și pentru a deschide ușa spre albumul lui Jesse J, cea cu care Ariana cântă împreună în această piesă.
Al patrulea succes a venit cu ”Love Me Harder” și a fost o decizie bazată pe anotimp. Piesa e mai întunecată, mai melancolică și se potrivea mai bine cu sezonul de toamnă /iarnă.

Și iată că în final a venit și rândul piesei ”One Last Time”, care e deja un super-hit peste ocean.
Am făcut rezumatul acestui articol din Billboard pentru a putea pune întrebarea care mă macină defapt: chiar avem o industrie muzicală în România sau defapt suntem încă în perioada unor pași timizi în direcția cea bună? Pentru că în afară de vreo câteva exemple de promovare bazată pe o strategie clară, restul pare a fi așa la grămadă și pe principiul ”am o piesă, sună ok, hai să o lansăm”.

În direcția cea bună mi se pare că merg băieții de la Vunk care în ultimii ani au o adevărată strategie de promovare a albumelor, pieselor și concertelor. Fiecare piesă face parte dintr-o poveste bine pusă la punct, orginală și mai ales cu succes la un public sătul de lansări de piese fară nicio idee in spate.

Îmi mai place ideea celor de la HaHaHa Production cu #maimusic. Astfel, Smiley și compania lansează în luna mai câte o piesă pe zi. E o idee originală și care merită salutată, mai ales că se vede ca e rodul unui plan de promovare bine pus la punct.

În rest, cu riscul să mă înșel totuși, nu știu alte campanii de lansare de piese/albume care să aibă în spate ceva coerent, original și interesant. Chiar și piesele care au rupt radiourile în două anul trecut au venit pe nesimțite și tot așa au și plecat. Să luăm exemplul Deliei cu piesa ”Aripi de vânt”. A intrat fulminant pe radiouri, fără o minimă campanie de promovare și a rupt tot. Doar după succesul fulminant al piesei, artista și-a dat seama că aceasta mai poate fi exploatată și astfel s-a născut concertul de la Sala Palatului. Concert pe care Delia, una din primele trei voci ale țării după părerea mea, îl merita cu prisosință mai de mult.

Și exemplele pot continua. Astfel, revin cu speranța că artiștii români, cei care au cu adevărat ceva de spus, încep să înțeleagă că doar melodia în sine nu mai are putere fără o strategie de vânzare. Și atunci când vor începe să exploateze la maxim potențialul de marketing al imaginii lor, să pună în scenă producții originale și să vândă bilete, ei bine, în momentul ăla se vor separa adevarații artiști de cei care trăiesc dintr-o piesă și un concert la Zilele Berii, Micului și Cârnatului.

Atât pentru azi.
Vlad.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.