Parfum de melancolie cu Eda Marcus

Oricine s-a uitat măcar o dată în ultimii 19 ani la TVR sigur a avut norocul și plăcerea să o vadă măcar o dată pe carismatica interlocutoare de azi. Este o prezență elegantă, cu mult stil, cu un zâmbet pe care nu îl uiți ușor. Inteligentă, ambițioasă și perseverentă, este una din vedetele extrem de îndrăgite de publicul TVR. Așa cum v-am obișnuit până acum, vom discuta despre muzică. Așadar, let’s talk music împreuna cu încântătoarea Eda Marcus.

https://toaderphotography.com/ro
https://toaderphotography.com/ro

Buna Eda și mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor mele. Să-i dam „play” cu prima întrebare. Cu toții am auzit și folosit de atâtea ori sintagma „muzică bună”. Ce înseamnă „muzica bună” pentru tine?
,,Muzica buna” înseamnă pentru mine nu neapărat un stil, ci acea melodie care reușește să mă ,,miște”, să mă emoționeze. Eu sunt o persoană foarte senzitivă. Cam tot ce mă înconjoară trece prin filtrul meu emoțional. Chiar și mâncarea:) De muzică, nu mai spun. Am crescut într-un mediu muzical, cu mama absolventă de Conservator iar tata un mare fan al muzicii jazz, blues, bossa-nova. Îmi dau seama cât de mult am fost influențată de ei, în special de tata. Acum mă trezesc ascultând aceeași interpreți pe care îi ascultam în copilăria mea, dar și acum, precum Joao Gilberto, Nat King Cole, Sinatra. Dar ascult cu la fel de mare plăcere trupe pop, country, pop-rock din anii 70-90’ precum The Carpenters, Beatles, Journey, Toto sau Bon Jovi, Roxette și mulți alții. Îmi place și muzica actuală dar recunosc că o găsesc mult mai săracă decât în trecut. Îmi place Sam Smith, Michael Buble, Jason Mraz etc.

411217_419557194742069_539085163_o

Ce preferi mai mult: un concert cu o trupă acustică sau unul cu un sound electronic mixat de un DJ priceput?
Cred că ar putea să mă surprindă plăcut și un Dj priceput, deși nu sunt deloc un fan al muzicii electronice. Dar am ascultat și mix-uri interesante așa că nu pot să zic Nu înainte să ascult 🙂

Cine sunt artiștii tăi preferați în materie de muzică?
Așa cum spuneam și mai sus, ascult cu mare plăcere bossa nova și ador muzica lui Joao Gilberto și Stan Getz care mă poartă mereu cu mintea la plaje însorite și ape turcoaz. Iubesc swing-jazz și jazz și ascult Ella Fitzgerald, Tony Benett, Nat King Cole, Eric Clapton. Mă bine dispune mereu muzica anilor 80’, ani în care m-am născut și care au fost și ei bogați în artiști din toate genurile: Bon Jovi, George Michael, Prince, Aha, Journey etc.

Ce te atrage mai mult la o melodie: linia melodică, instrumentația, versurile?
Depinde de la o melodie la alta. Sunt cântece pe care le îndrăgesc pentru text, altele pentru linia melodică. Nu există o regulă.

380230_413708601993595_1870161040_n

De ce crezi că muzica cea mai promovată acum la radiourile comerciale din România este una din care lipsește aproape cu desăvârșire rockul?
Pentru că este o problemă cu educația muzicală a romanului. Și pentru că este mult mai ușor, în general vorbind, să prindă muzica simplă, cu acorduri simpliste ușor de memorat. Pentru a înțelege un stil muzical mai ,,complex”, fără a mă referi la muzica de nișă, presupune un minim de educație muzicală. Trebuie să știi că există și altceva în afară de ce difuzează radio-urile comerciale. Și nu numai muzica rock are de suferit în România la radio, ci și stilurile de care ți-am povestit mai sus.

Ce părere ai despre versurile și mesajul sau lipsa mesajului din piesele atât de difuzate în ultimul an la radiourile comerciale?
N-am nicio părere. Nu contează pur și simplu pentru mine. Mă mai amuză din când în când ridicolul din versuri sau melodii. Mă deranjează însă că la noi, sunt prezentați ca ,,artiști’’ tot felul de băiețași de cartier sau fete care au avut sponsori care au investit în așa-zisa imagine a lor și le-au făcut mari cântărețe. Mă deranjează că la noi, specimenele astea câștigă mai mulți bani ca oamenii cu adevărat talentați și valoroși, iar ceilalți abia se susțin.

Știm că „sexul vinde” este o sintagmă extrem de uzitată și demonstrată în timp. Nu ți se pare că în ultima vreme, nu doar în muzica româneasca ci parcă în toată industria muzicală mondială s-a trecut de mult de la piese cu un feeling sexual sugerat într-o manieră elegantă la o vulgaritate a mesajului și imaginii artistului în defavoarea calității operei muzicale? Care crezi că ar fi cauzele? S-a vulgarizat publicul țintă chiar atât de mult încât să fie atrași de vulgar în orice formă muzicală și de limbaj?
,,Sexul” se pare că a vândut dintotdeauna. Este evident faptul că astăzi publicul este mult mai dezinvolt ca în trecut. Modalitățile de astăzi de comunicare au evoluat așa de tare că nu mai este nicio problemă ca cineva să-și posteze nuditatea pe firmament. Cred că astăzi ,,sexul” este un „must” dacă vrei să ajungi un star. Vezi artiști de afara: Rihanna, Miley Cirus, Beyonce, Lady Gaga etc. În ceea ce le privește, nu mă deranjează pentru că au și calitățile necesare unui star, nu numai dorința de a vinde prin intermediul sexualității lor. În afară există totuși un echilibru între estetică și muzică. Nu prea își au locul în industria muzicală afoni. Una peste alta, este o rețetă care vinde foarte bine astăzi și cred că este vorba doar de modă. Probabil că o să treacă, lumea se va plictisi și de asta în cele din urmă.

575235_549273658437088_1330737614_n

Urmează o întrebare care se repetă în fiecare interviu pe care îl iau: care e cartea cu cea mai mare muzicalitate pe care ai citit-o?
Chiar e o întrebare care m-a încuiat:) Am să spun totuși că basmele pe care le adoram copil fiind, sunt cele mai muzicale lecturi. Asta probabil și datorită copilăriei mele pe care o găsesc foarte muzicală.

Cum te-ai descrie folosind doar titluri de cântece?
I’m More than words:)

Cânți la vreun instrument/ți-ar fi plăcut să cânți la un instrument? Care e instrumentul tău preferat?
Marele meu regret a fost că nu am făcut muzică și că nu am avut calitățile suficiente pentru a cânta. Mi-ar fi plăcut enorm să bat la tobe. Iubesc saxofonul.

Hai să construim o trupă muzicală imaginară: numește cinci colegi de muncă inclusiv tu și spune-mi pe fiecare la ce instrument l-ai vedea cântând și mai ales ce gen muzical ar aborda formația voastră :). Te încumeți și la un nume pentru formație?
Acum ceva ani buni am făcut parte dintr-o trupă vocală de fete. Era un proiect al lui Liviu Tudan. Nu a fost un proiect de succes și de atunci nu mi-am mai dorit o altă experiență similară 🙂 deși a fost o perioadă foarte frumoasă. Așa că nu am un răspuns la această întrebare 🙂

Cât de mult spațiu ocupă muzica în viața ta? Cum crezi că ar arăta o zi fără muzică?
Bănuiesc că ocupă un spațiu generos. Chiar aș fi mult mai tristă și mai plictisită fără muzica mea.

Cum ar arăta o călătorie muzicală? Care ar fi traseul?
Aș începe cu Rio de Janeiro , după care aș poposi în Cuba pentru o sesiune de muzică autentic cubaneză. Următoarea oprire va fi în Lisabona pentru a asculta un spectacol de Fado.

Eda, îți mulțumesc mult pentru răspunsuri și amabilitate.
Vlad.

*photo credit: DANIEL TOADER

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.