Despre muzică în viteza a cincea, cu Roxana

Salutare,

10994340_674340056021935_190715283635059326_n

Pe invitata mea de azi e imposibil, dar chiar imposibil să nu o știți. Lucrează în TV încă din 2000 și pun pariu că măcar o dată i-ați urmărit emisiunea, dacă nu pentru subiecte atunci pentru a o admira pe ea. Una dintre cele mai dezinvolte personalități de televiziune de la noi ne va împărtăși azi preferințele ei nu în materie de mașini sau sport, ci muzică.

Drept urmare, îi spun bine ai venit și LET’S TALK MUSIC încântătoarei Roxana Ciuhulescu.

Bună Roxana și îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea. Intru direct în subiect și vreau să aflu de la tine ce muzică asculți atunci când ești la volan?
– Bună Vlad! Ei bine, când conduc prin București cel mai frecvent ascult muzică la radio în schimb am și excepții, când merg la sală am o muzică tonică ce mă ajută să intru mai ușor în ritmul de sport și mă motivează. 😉

În timpul liber, când nu ești la volan, care sunt artiștii tăi preferați?
– Ascult cu drag Proconsul, Andra, Loredana, Ștefan Bănică și Ovidiu Lipan Țăndărică. Pe Țăndărică îl prefer în special când am mult de condus, muzica lui mă revigorează și mă face să zâmbesc, este un adevarat maestro al muzicii românești.

Care e cea mai muzicală carte pe care ai citit-o?
– Muzicală? Poate ”Punguța cu doi bani”. :))

11007727_677571142365493_3100425063959594426_n

În ultima vreme, mi se pare că nivelul versurilor din piesele românești este din ce în ce mai scăzut și din ce în ce mai lipsit de mesaj. Chiar asta vrea publicul să audă? Piese pline de greșeli gramaticale? Chiar așa jos să fie nivelul ascultătorului român?
– Din păcate ăsta pare trendul, muzică fără nicio noimă, muzică ritmată și fără versuri, eventual de cântat mai bine se recită niște versuri. Sunt melodii care mă enervează răăăău și atunci brusc schimb postul de radio. Cică sunt „hit-uri” de vară. Păcat, foarte puțini mai fac muzică de calitate iar aceia sunt artiștii deja consacrați.

Nu știu dacă ai văzut filmul ”School of Rock”. Pornind de la acel film, cât de utilă crezi că ar fi o ora nu de muzică (în formatul actual) ci de cultură și educație muzicală, care să te ducă prin toate stilurile, de la rock clasic la house, și de la hip-hop la operă, explicându-le copiilor ce a însemnat fiecare gen în parte pentru istoria muzicii și ce artiști exponențiali are fiecare gen muzical în parte?
– Aici este vorba de educația fiecărui copil, de ce primește de acasă de la părinți. Dacă copiii în casă vor asculta manele, cu siguranță Vivaldi va fi înlocuit cu Guță. Nu cred că o oră de educație muzicală va inocula copilului arta muzicală, este vorba de cum îl crești și-l educi acasă. Eu țin minte că mama asculta mereu Elvis Presley și din copilărie l-am îndrăgit pe marele artist.

Cât de importantă crezi că este o minimă educație muzicală în dezvoltarea unei persoane?
– Pe mine m-au dat afară de la corul școlii însă asta nu înseamnă că la dush nu sunt cel mai bun cântăreț. :)) Nu am voce, dar nu-mi lipsește urechea muzicală; disting foarte ușor când cineva cântă fals sau face play-back. Și aici tot de copilărie ține, pentru că atunci aveam în programa școlară ora de muzică și bine făceau profesorii că nu ne lăsau în pace.

Care e ultimul concert la care ai fost?
– În iarnă, la Ștefan Bănică.

Numește cinci colegi de breaslă cu care ți-ar face plăcere să formezi o trupă muzicală. La ce instrument ar cânta fiecare? Ce stil vi s-ar potrivi? Riști și un nume pentru formație? 
– Vai de mine, pe cine vrei să pedepsim? Eu de cântat mai bine conduc mașini. 😉
Însă prietenii mei de la Bluemotors m-au provocat pe 23 noiembrie să cânt cu ei pe scena unui club. Nu am acceptat de frică să nu mă fac de rușine, deși aveam toate premizele: era ziua mea de naștere. Dacă îmi pare rău de ceva, îmi pare rău că nu am învățat să cânt la un instrument, la chitară de exemplu. Din acest motiv, fetița mea învață pianul și sper mai târziu să îndrăgească și chitara.

411689_109638479158765_819134714_o

Ce te atrage mai mult la o piesă? Linia melodică sau versurile?
– De multe ori îmi trimit prietenii câte un link, o melodie nouă. Întâi ascult melodia fără să mă uit la videoclip, să nu mă influențeze nimic. Linia melodică împreună cu versurile de calitate, pot face o melodie să-ți intre în suflet. Sunt melodii care rămân hituri pe vecie, însă din păcate, cele mai multe din ele sunt hituri doar de-o vară. Asta o numesc muzică comercială.

Din păcate, impresia generală e că în ultima vreme, pe radio și tv se promovează foarte multe acte artistice de o valoare îndoielnică cu bună știință, căutându-se astfel senzaționalul și promovându-se kitchul. Cum crezi că se simt artiștii cu adevarat valoroși, cu ani de studii de specialitate în spate, cu voci și abilități interpretative foarte bune când văd că în locul lor sunt promovți tot felul de artiste semi-nud, fără voce, dar fără haine?
– Treaba asta cu Youtube funcționează foarte bine și mai mult decât atât, nu se cumpără doar „Like-uri” pentru Facebook, ci și pentru Youtube. Acum treaba e discutabilă, dacă piesa aia continuă să cânte pe radio înseamnă că e de succes și că publicul o cere. Jos textila, sus lumina, este rețeta cea mai vandabilă pentru un clip, mai ales în cele cu femei. Artiștii adevărați au stilul lor iar publicul îi iubește așa cum sunt ei, nu cred că au nevoie de nuditate sau scene pornografice, ba din contră, i-ar trage în jos. Așa văd eu lucrurile. Sincer n-aș suporta s-o văd pe Andra, pe care eu o consider un talent, să apară în chiloți și cu un morcov în mana. :))

Spune-mi un concert al unui artist pe care nu ai vrea să-l ratezi?
– Eu sunt mare fan Loredana Groza și tare m-aș bucura să stau în primul rând, la un concert de-al ei. Dacă aș sta în primul rând, e ca și cum ar cânta numai pentru mine pentru că cei din spate oricum nu ar mai vedea nimic. )

Dacă ar fi să faci o călătorie în care itinerariul să fie ales pe baza genurilor muzicale, care ar fi traseul?
– Ar fi București, Brașov, Sibiu, Cluj în exact ordinea asta: Loredana, Andra, Bănică, Bluemotors și Țăndărică. 

Descrie-te te rog folosind doar titluri de cântece.
– Iubite , bună seara!
– Te aștept ca din cer, te aștept să îmi aduci continente de palid mister.

403843_109648542491092_778006867_n

Roxana îți mulțumesc încă o dată pentru amabilitate și îți urez o zi minunată.
Ozzy super și ție! 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.