O NOAPTE PRIN BUCUREȘTI CU JAZZY… JAZZY JO

Salutare dragilor,

Invitata mea de azi este una din acele persoane pe care, atunci când le întâlnești, are loc un transfer instantaneu de energie pozitivă și voie bună. Are atâta voie bună și atâta dragoste pentru toate lucrurile frumoase din viață încât e imposibil să nu te molipsești și tu. Nici măcar o dată nu s-a întâmplat, atunci când ne-am văzut pe la studio, să nu reușească să te facă să zâmbești. Scriu despre pofta ei de viață pentru că toată lumina asta este transpusă în tot ce cântă și în tot ce face ea din punct de vedere artistic.

Știu că azi sunt subiectiv pentru că e una dintre artistele mele preferate și din punctul meu de vedere este în primele 3-4 voci feminine din România. Mai cred că dacă s-ar fi născut mai înspre ocean am fi vorbit acum despre ea ca despre un superstar universal.

10389126_10153046929734316_8481202995630800131_n

Așa că legați-vă centurile pentru că sigur o să avem o discuție pe cinste. Bine te-am regăsit și ”LET’S TALK MUSIC” Ioana Sihota aka JAZZY JO.

Cânți de la 5 ani, la început sub îndrumarea mamei tale. Apoi de-a lungul vremii ai participat la diferite concursuri și evenimente, totul culminând cu a doua ediție de Școala Vedetelor și apoi în emisiunea MegaStar. Cât de mult au contat concursurile și emisiunile astea pentru cariera ta?
Păi let’s talk music , atunci;)))
O să încerc să fiu cât se poate de scurtă, căci e mult de povestit și readus aminte. Ce ai enumerat tu acum sunt circumstanțele în care m-am îndrăgostit de televiziune, de împletirea ei cu muzica. Am învățat enorm și lucrând în echipa emisiunilor respective. Am gustat din plin din ce înseamnă competiția și, să știi, că m-au pregătit, m-au călit pentru mediul în care trăiesc. Sunt niște experiențe pe care i le doresc oricărei persoane care aspiră să fie o parte din lumea asta a showbiz-ului… în fața sau în spatele camerei și microfonului. Iar oamenii cu care rămâi în urma lor… fantastic amestec!

Ești una dintre figurile centrale la HaHaHa Production ocupându-te nu doar de cântat ci participând activ și la partea de versuri, linii melodice, backing. Sincer eu nu-mi pot imagina locul ăla fără tine acolo. Tu ce simți când ajungi acolo?
S-o spunem așa: când deschid ușa de la intrare ( defapt când Iulia îmi deschide, pentru că eu sunt prea leneșă să îmi scot cartela din portofel) știu că o să mai trăiesc și azi momentele alea frumoase de creație, legătura aia magică pe care o am cu colegii mei atunci când lucrăm, râsetele nebunești din bucătărie, jam session-urile cu chitara ( tot în bucătărie ) sau repetițiile cu trupa. Mai mult de atât, dacă am noroc și inspirație, pot vedea un zâmbet de fericire și mulțumire ori pe chipul meu în oglindă, pentru că mă regăsesc complet în ce am scris, ori pe chipul cuiva care s-a regăsit în creația mea. E casa mea acolo și tot ce lucrez în ea , lucrez pentru dezvoltarea ei. Așa avem noi grijă de casa noastră: prin creație. Suntem ca niște gospodari alternativi.

Această prezentare necesită JavaScript.

De ce crezi că HaHaHa are așa mare succes? Se datorează doar faptului că Smiley este, să zicem așa, ”locomotiva” care trage totul după el? Sau există și alte ingrediente secrete?
În orice organizație , „căpitanul” este , într-adevăr , cel mai important. Smiley, Andrei – cum îi zicem noi , este motorul HaHaHa-ului. La fel de adevarat e și că sunt mai multe ingrediente pe care el le-a pus în amestecul ăsta de oameni, muzică și dorință. dar cel mai important , zic eu, este pornirea de a face lucruri diferite, din ce în ce mai bune, de a învăța cât mai mult de la oricine ne trece pragul, de la sufletele ce vin expuse la noi așteptând ca echipa să le pună trăirile pe note. Suntem o mână de oameni care interacționează foarte organic.
Se spune că râsul e cel mai bun medicament…..
Când ne merge rău, avem un motto al nostru :Smiling is the way to do it! Așa că facem o glumă, râdem puțin trecem peste, merge de fiecare dată!!!

Tu ești o artistă excepționala live, dar care din păcate lipsește de pe radiouri. De ce nu-ți găsești locul pe radiourile comerciale? E muzica ta prea sofisticată pentru ascultătorul român?
Fiecare artist are locul și momentul lui. Nu cred că „sofisticată” este cuvântul potrivit. Cred doar că, așa cum mi-am dorit de la început, mă dezvolt încet dar sigur, cu greșeli și succese din care învăț zilnic. Ăsta este drumul meu și îl parcurg bucuroasă, căci fără trăire, nu ai din ce sa creezi. Mă inspir din absolut orice, așa că mulțumesc pentru existența mea și o transform în muzică pentru voi. Sunt sigură că o puteți auzi acolo, undeva, pe fundalul vreunei experiențe. Și poate, la un moment dat, din ce în ce mai tare.

11358731_10205434481515834_1675164121_n

Ce părere ai despre faptul că sunt extrem de promovate și difuzate tot felul de piese cu o grămadă de greșeli gramaticale (voite sau nu) și de o calitate interpretativă cel puțin îndoielnică, iar artiști cu adevărate calități și piese cu valoare muzicală sunt trecuți cu vederea?
Să le privim ca pe niște „licențe poetice” , ca pe niște glumițe. Se fac multe sacrificii de dragul unei linii istețe. Nu e locul meu să judec.

Câtă educație muzicală crezi că are ascultătorul român de radio?
Nu știu, nu-mi pot da seama… Dar pot să-ți spun un lucru sigur : e rolul și datoria noastră să le oferim ceva ce își poate găsi locul în categoria asta – educație muzicală. Dacă noi reușim să le oferim asta, atunci putem să ne facem griji de ce au „adus de acasă” ;)))

10153158_10153646893794316_5301416496231841304_n

Cât de mult contează sau ar trebui să conteze educația muzicală a unei persoane, în dezvoltarea sa personală?
Muzica este crucială în dezvoltarea unei persoane. Din ce știu eu, biologic vorbind, creierul unui copil se dezvoltă mult mai bine dacă mediul în care crește are coloană sonoră. Nu numai muzica în sine (care este o experiență emoțională, până la urmă) ci și istoria muzicii te poate ajuta să te dezvolți. Dar totul pornește de la simțire: dacă simți, atunci orice altă portiță către lumea exterioară se deschide și lasă informația și valul de emoții să intre și să te modifice. E minunat să te simți în schimbare. Și, nu poate fi decât una bună dacă te lași purtat de muzică.

Care e cartea cu cea mai mare muzicalitate dintre cele pe care le-ai citit?
Parfumul de Patrick Suskind. Subiectul vă poate părea ciudat – este povestea unui criminal care a iubit prea mult perfecțiunea unui miros. Dar scrierea autorului rezonează atât de frumos încât aproape că poți auzi muzica de pe fundalul imaginilor create.

Descrie-te folosind doar titluri de cântece.
With a little help from my friends, Change, Crazy, Get Off, I’m just a girl

Care sunt artiștii tăi preferați? Cu cine ți-ar plăcea să cânți pe aceeași scenă?
O, Doamne! Întrebarea asta naște monștri de obicei… E o poveste interminabilă dar, pot să spun, scurt, că dacă aș putea vreodată să cânt cu Stevie Wonder, cu Prince, cu Muse, Aerosmith, Gene Kelly, Barbara Streisand, Alicia Keys ar fi cea mai mare onoare! Și …..nu, am greșit! Nu voi termina niciodată lista. 😉

Descrie industria muzicală de la noi folosind doar un titlu de melodie.
Change

Cine sunt cei care ți-au influențat decisiv cariera și preferințele muzicale?
Dacă mama nu era făcută din muzică, nu m-aș fi apucat de pian. Dacă o persoană specială nu m-ar fi băgat „cu nașul” în lumea televiziunii, nu aș fi luat „microbul” acestei lumi. Dacă Titus Munteanu n-ar fi fost, nu l-aș fi cunoscut pe Șerban Cazan și cu siguranță nu aș fi aici acum. Fără oamenii dragi, profesioniștii din jur care au crezut în mine (sunt foarte, foarte mulți..de la prietenii mei scumpi ca aurul până la colegii mei de trupă..), nu aș fi reușit să fac din dragostea mea pentru muzică o carieră. Fără Smiley și Alecsandra, fără Producatorii și Scriitorii de la HaHaHa Production nu aș simți magia în fiecare zi. OAMENII au făcut posibil tot ce însemn eu.

11121052_10205434451515084_617306036_n

Cum ar fi lumea asta fără muzică?
Nu știu, e un vis urât. Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva.

Știu că notele muzicale sunt puține și toată lumea trebuie să se descurece cu ele , dar de ce crezi că se promovează cu bună știință, la radiourile noastre, piese care sunt clar copiate 90-95% (inclusiv textul tradus) după piese de succes de afară? Nu e un fel de furt și complicitate la furt?
Nu știu ce să îți spun despre asta, fiecare vede muzica într-un fel. Influențele sunt multe. Nu pot să judec deciziile altora.

Ce înseamnă scena pentru tine?
Scena e locul unde se creează vibe-ul ăla special: între voce și instrumente, între public și artiști; e locul unde se întâmplă alt fel de magie, alt schimb de energie, e viața adevărată și neferită de reacții. e cel mai sincer și adevarat loc.

Din păcate, poate e în gena noastră ca popor, dar tindem să ne uităm foarte repede valorile. De ce crezi că artiști extrem de talentați și bine pregătiți ai anilor 80-90 nu-și mai găsesc locul în muzica de azi?
Artiștii din garda veche sunt mereu acolo, indiferent de vârsta lor. Ei au construit structura pe care noi existăm astăzi. Energia și creația lor aduce inspirație pentru cine vrea să o vadă și să o folosească. Și, dealtfel, să știi că i-am văzut mai des în tot felul de producții și nu pot decât să mă bucur și să mă înclin.

De ce crezi că rockul lipsește aproape cu desăvârșire de pe radiourile comerciale? Chiar nu mai place românilor rockul?
Rock-ul va face un comeback, să nu ne amăgim! Deja e mai prezent în producțiile de la radio. După cum știm cu toții, că de aia e slogan, ROCK-ul NU MOARE!!!

11124257_10205434451275078_25699767_n

Tocmai s-a încheiat proiectul #MaiMusic, ceva original și care nu a mai fost făcut până acum în România. Pentru tine personal ce a însemnat proiectul ăsta? Dar pentru familia HaHaHa?
Hmmmm…s-au spus multe despre #MaiMusic… știi povestea cu 31 de piese în 31 de zile așa că, nu ți-o mai spun și eu  .
Pentru mine, a însemnat o muncă susținută, comunicare la un nivel foarte bun cu echipa, creație multă și surprize multe.
MaiMusic a fost un proiect ambițios pe care am reușit să îl ducem la capăt ÎMPREUNĂ arătând publicului un pic mai mult din cine suntem. A însemnat mult suflet pentru meserie și muzică.
Proiectul ăsta v-a arătat cam cum e la noi, la HaHaHa Production acasă :D.

11650734_10205434451355080_1767789387_n

Ce surprize ne mai pregătești și unde putem să te vedem și ascultăm?
Mereu vă pregătim muzică din suflet și pe sufletul nostru. Ne vedem pe canalele noastre de Youtube – Jazzy Jo, HaHaHa Production, HaHaHa Nation, pe Facebook – JazzyJo, pagina oficiala dar si pe contul meu personal, Ioana Sihota, pe Soundcloud, pe toate canalele HaHaHa Production și pe Jazzy Jo Official.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.