MAI AVEM NEVOIE DE ALBUME DE MUZICĂ?

Salut,

Care e ultimul album al unui artist român pe care l-ați cumpărat? Eu recunosc că a fost albumul lui Smiley. De atunci nu am mai cumpărat niciun album al vreunui artist român. De ce? Pentru că pur și simplu nu au prea apărut albume al vreunui artist român.

images

Nu e o greșeală, nu e o coincidență ci e chiar o strategie probabil. Să investești într-un album e o treabă a naibii de complicată. Îți trebuie copertă, îți trebuie promovare, îți trebuie concert de lansare, îți trebuie casă de discuri care să-l distribuie și lista poate continua. A apus inclusiv vremea albumelor ”țeapă” cum le numesc eu. Haideți că știți despre ce vorbesc. La un moment dat, doar de dragul de a scoate un album sau poate din constrângeri contractuale, toți artiștii ieșeau pe piață cu o poveste standard, trasă la indigo, parcă toate făcute după aceeași matrice: album de 8-10 piese din care una era hitul albumului, piesa care îl vindea, încă trei-patru erau piese de umplutură care nu prea conta cât de bine sunau pentru că oricum erau carne de tun și restul de piese erau de fapt remix-urile hitului. Și ăsta era albumul. Deci o mare țeapă pentru ascultător/cumpărător. Foarte puțini artiști au scos maxi-single-uri. Pe înțelesul tuturor un mini-album care să conțină și prin care să promoveze DOAR acea piesă care chiar merită, plus remix-urile aferente. Fără alte bălării și sunete inutile. Dar la noi era extrem de cool în vremea aceea să spui că ai album nou. Și uite așa era plină piața de albume de astea cu trei piese.

14326324748110b9e4

În ultima vreme însă, de doi-trei ani încoace, artiștii au renunțat la ideea asta de a scoate albume. Poate și pentru că bătăile de cap sunt mari și e aproape o certitudine că nu vinzi destul ca să mai și câștigi ceva. Mai ales în era internetului și a torrentelor. Cum spuneam mai pe la începutul articolului, cred că putem număra pe degete albumele artiștilor români din ultimii doi ani. Mie primele care îmi vin in minte sunt ”Acasă” al lui Smiley și ”Love Affair” al celor de la Holograf. Ajutați-mă voi vă rog dacă vă mai vine ceva de succes în minte.

mel_528deb303f81f

Acum, fiecare artist se concentrează o dată la trei-patru luni să scoată o piesă care să-i asigure prezența în heavy-rotation la radiourile comerciale. În momentul în care ești prezent în heavy-rotation ascultătorul aude non-stop de tine, piesa îți e împinsă și devine un așa zis hit, iar cererile de concerte curg, curg, curg și deci și onorariile. Fără complicațiile apărute cu un album. Piesă + videoclip + un comunicat sterp de PR + o cunoștință la un radio comercial și în proporție de 80% concertele pentru următoarele două-trei luni îți sunt asigurate.

E ok pentru artist treaba asta. Dar pentru ascultător? Eu nu cred că e bine și am să va explic de ce cred eu asta. Eu când mă gândesc la cum trebuie să fie un album îl văd ca pe o creație care are la bază un concept, o idee, o poveste. Sau dacă nu o poveste, măcar un curent, un concept artistic de bază. Când mă gândesc la un album ma gândesc la un tot unitar. Adică la piese de același gen, cu o anumită idee și concepție în spate. Nu vreau să dau exemplul unor albume monument ca ”American Idiot” al celor de la Green Day (primul care mi-a venit în minte) care este un tot de la început până la final.

american-idiot

Eu sincer nu vreau un album care să înceapă rock, să meargă în continuare cu o piesă dance, apoi cu una pop și să termine cu una de heavy-metal. Exagerez bineînțeles dar ați prins ideea. Acum, pe mulți dintre artiștii noștri nu mai știi în ce stil să-i mai incluzi pentru că în proporție de 90% se cântă ce e la modă în momentul ăla pe afară sau ce a prins pe la noi în ultima vreme.

E dreptul fiecărui artist să se reinventeze și să cânte ce vrea. Rapperii se transformă încet într-un pop-dance comercial, dance-ul se manelizează pe ascuns iar rockul… rockul din păcate e marginalizat total în România. Unde e Vița de Vie, Iris, Altar, ZOB? Mai e doar Vunk care mai are distorsuri și e difuzată…

Sincer mie chiar îmi e dor de un album rock românesc bun. Dar bun de tot. Alooo, vreunul din artiști mă puteți ajuta să mi se îndeplinească dorința?

Enjoy music.

Publicitate

Un gând despre „MAI AVEM NEVOIE DE ALBUME DE MUZICĂ?

  1. În muzica pop ultimele albume consistente (nu compilații sau Best Of) au fost Voltaj în 2012, Smiley în 2013, Hi-Q în 2012. La rock aș nominaliza Grimus și chiar EMIL cu albumul din 2015 – https://www.youtube.com/watch?v=dcCLkKVrZqI
    La dance și electro stăm prost de tot. Muzică a tot fost lansată, dar nu albume.
    La hip-hop stăm cel mai bine, cele mai noi care mi-au plăcut fiind Grasu XXL ”Drumul spre succes” – http://okapisound.com/drumulspresucces/
    și genialul Spike ”Lumea lui Paul” – http://okapisound.com/descopera-lumea-lui-paul-noul-album-spike-play-download/

    Întrebarea este: fanii mai au nevoie de albume? mai vor albume? sau se grăbesc să asculte piese și nu au răbdare ca artistul să conceapă, compună, producă și rafineze un album complet? Cred că de la fan și de la modul în care acest consumă muzica în 2015 trebuie să plece discuția.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.