MUZICĂ PENTRU COPII

Salutare dragilor,

Azi am să scriu despre un subiect cu care încă nu m+am confruntat direct dar e o idee bună de discutat. O prietenă de-a mea, mamă de băiat de vârsta clasei pregătitoare sau clasa I, nu știu sigur, mă întreba ca urmare a articolului meu”Despre asasinii audio” ce piese românești cred eu că ar fi potrivite pentru un copil de vârsta fiului ei.

9967677_orig

Întrebarea m-a cam încuiat, recunosc, primul motiv fiind acela că neavând copii încă, nu știu exact cu ce se mănâncă treaba asta de parenting. Dar, pot să mă gândesc ce mi-ar fi mie confortabil să asculte și să vizioneze copiii mei.
Ca o simplă precizare nu știu dacă aș fi genul de părinte care să zică non-stop ”nu ai voie aia” sau ”nu face aia”, dar sunt de părere că un copil trebuie lăsat să își exprime personalitatea, să își găsească drumul și gusturile muzicale de unul singur pentru că doar ascultând câte puțin din orice o să știe cu ce se mănâncă fiecare gen muzical. Dar, măcar pot să încerc să îi arăt din fiecare gen muzical doar vârfurile.

images

Lăsând precizările astea la o parte, problema persistă și cred că ar trebui să îmi setez niște criterii pe baza cărora o piesă muzicală e nocivă au ba pentru un copil de vârsta celui descris mai sus. Păi în primul rând cred că piesa respectivă nu trebuie să conțină texte vulgare (chit că le auzim zi de zi în jurul nostru, dar tocmai de aia nu e nevoie să le mai auzim și în cântece) sau expresii care chiar dacă nu conțin cuvinte vulgare pot avea un sens extrem de explicit.

Referitor la videoclipul piesei nici nu știu ce să cred. Oricum copiii sunt curioși din fire și orice interzicere de orice fel le stârnește curiozitatea și mai tare. Cred că vizionarea împreună cu copilul (băiat sau fată) a unor videoclipuri de genul ”Fete din Balcani” unde pițiponceala e la ea acasă poate fi și benefică în explicarea unor lucruri şi anume: nu toate femeile sunt ştoarfe, panarame, piţipoance şi ahitate după bani şi străini; nu toate femeile trebuie să aibă ca scop în viaţă afișarea îmbrăcate cât mai dezbrăcat pentru a atrage băieții de bani gata – se pot face bani și altfel (e drept nu așa ușor) dar cu mai mult self-esteem și bineînțeles cu ceva mai multă muncă și ambiție și clar cu ceva mai multe haine la purtătoare atunci când se află la locul de muncă; uneori anumite artiste și artiști, ca să acopere o melodie execrabilă recurg la tertipuri în videoclip: fete frumoase și aproape goale și cam atât.

Music-for-kids-logo

Problema majoră intervine însă la criteriul numit: MESAJUL piesei. Eeeei, aici e clar că vrem ceva cu mesaj în primul rând, fără violență. Merge și o poveste tristă atâta timp cât transmite un mesaj și o experiență de viață (de exemplu, cred că ”Poză de album” cântată de Vescan și Melina e chiar ok, chit că povestea e tristă rău).

Acestea fiind spuse haideți să vedem ce piese românești găsim pe YouTube și la care eu unul m-aș uita liniștit cu copiii.

Prima care îmi vine în minte e ”Oarecare” cântată de Smiley. Mesaj pozitiv, vesel, videoclip amuzant. Toate criteriile sunt îndeplinite. De la Smiley ar mai merge lejer și ”Acasă” și ”Wonderful Life” ca să mă refer doar la ultimul album.

Am mai zis de Vescan și Melina cu ”Poză de album”.

Am mai găsit o piesă drăguță, Betty Blue”La anii mei”.

O piesă chiar faină e ”Ascultă-ți inima” a celor de la Blackstar.

Mă gândesc că și ”De la capăt” al celor de la Voltaj e o piesă chiar ok.

Piesa Andrei împreună cu Shift e și ea foarte potrivită, mai ales că ”Avioane de hârtie” se pot face la orice vârstă.

Mie momentan cam atâtea mi-au venit în minte dar lista e deschisă și vă invit să-mi spuneți și titlurile la care vă gândiți și voi.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.