Salutare dragilor,
Știu că de multe ori am început cu ”invitata mea de azi e o femeie frumoasă, talentată și plină de farmec”. Și de fiecare dată a fost adevărat. Ei bine, surpriză, invitata mea de azi e tânără, talentată, frumoasă, cunoscută și foarte bună cunoscătoare a industriei media de la noi. La fel ca una dintre invitatele mele anterioare și partenera mea de discuții de azi e un factotum: apare des la TV și o auziți ca Voice Over (VJ la MTV România; co-prezentatoare la emisiuni de succes de la Pro TV: Vocea României sau Sunt Celebru, Scoate-mă de aici), a avut nenumărate emisiuni la radio, a scos o piesa și scrie și pe blogul personal. Am mai văzut-o când era mai mică la Abracadabra – atât la TVR cât și la Pro TV, la Școala Vedetelor (generația a 2-a crescuta de Titus Munteanu) și a jucat în serialele Pariu cu viața și Doctori de mame. Acum e și Brand Manager la MTV România și evident, s-a lăsat luată la întrebări pe www.vladpop.com.
Sunt sigur că deja știți despre cine e vorba așa că îi spun bine ai venit încântătoarei Oana Tache, care mai nou e și VLOGGER-ita. O gasiti pe www.youtube.com/vjoanatache.
Servus Oana. Mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi răspunde la câteva întrebări despre muzică și industria muzicală din România. Începem direct cu o întrebare simpla: ce înseamnă muzica pentru tine?
Zici tu că e simplă! 🙂 Sunt sigură că pentru fiecare dintre noi muzica e ca apa sau aerul. Ai putea trăi fără muzică? E cel mai bun promotor de mesaje și de educație. Câți dintre noi nu s-au dezvoltat ca indivizi pentru că au aderat la ideile artiștilor preferați? E coloana sonoră a vieții noastre – cu muzica te trezești, pe ritm trăiești, pe melodii iubești, pe hituri dansezi și te distrezi. Eu nu aș fi omul care sunt astăzi fără muzica și artiștii preferați.
Ce genuri muzicale preferi? Artiști preferați?
E greu să aleg un gen muzical. Nu mă omor după latino și nu rezist mai mult de 2 minute la niciun party dacă playlist-ul o ia pe lângă (adică dacă se-ajunge la manele sau muzică lăutărească). Nu mă înțelege greșit, nu sunt fițoasă – îi admir și respect pe artiștii care au făcut performanță inclusiv în zona asta muzicală – însă, nu e zona mea.
Dacă mă întrebi ce nu lipsește din playlist-ul meu zilnic – aici e altceva- e un mix pe care-l folosesc în funcție de stare. O să vezi pe lista Queen (sunt cea mai mare fană Mercury), Sting, Annie Lennox, Prodigy, Rage Against The Machine, Florence & the Machine, Bjork, Buddha Bar, Skrillex, The Doors și Morrison, Johnny Cash, Led Zepellin și lista poate continua…Muse, Amy Winehouse, Adele, Deftones, și muuuuult jazz. Ți-am zis, e greu să mă hotărăsc într-o anumită arie…Îmi aleg muzica în funcție de stare!
Ești direct implicată în branșă așa că întrebarea următoare s-ar putea să te pună puțin în dificultate. Chiar crezi că toate piesele românești difuzate la radiourile comerciale își merită locul în playlist? Sunt chiar așa de bune toate încât să fie difuzate atât de des?
Cred că e loc pentru toată lumea și da, toți ar trebui difuzați. Până la urmă publicul alege ce ascultă și cât ascultă. Nu mai suntem în faza în care să „înghițim” fără să comentăm ce ni se dă. Nu-ți place, schimbi postul. Închizi radioul sau televizorul și dai PLAY selecției personale. Ai posibilitatea să alegi!
Ce mă întrebi tu legat de cât de des sunt difuzate unele piese – se traduce ca fenomenul de heavy rotation și este doar o parte a metodei prin care se face „ceasul” unei ore de muzică atât la radio cât și la TV. Heavy rotation-ul face, de fapt, o piesa HIT. Că ulterior, difuzarea în exces duce piesa în extrema în care „sufocă” publicul – e partea a doua. Dar, așa cum spuneam și ascultătorul/ telespectatorul are posibilitatea să spună STOP. 🙂
Vine și continuarea întrebării anterioare: ce părere ai de calitatea pieselor difuzate la radio și la TV?
Pentru a comenta calitatea unui produs muzical – ar trebui să fiu artistă, să am o scoală de muzică în spate…Eu m-am jucat cu zona muzicală – am scos o piesă, am făcut radio, sunt Voice Over dar nu mă pot compara cu cei care au făcut un stil de viață din asta. Aș fi ipocrită. Pe de altă parte, ca să-ți răspund mai exact la întrebare – mă plimb des pe la studiourile artiștilor români prin prisma job-ului de VJ la MTV și, deși am preferații mei (ca oricine) – am văzut cât și cum se lucrează la o piesă și câtă energie și timp investesc toți oamenii implicați într-un proiect, așa că nu mă pune să emit păreri pro sau contra. Orice act artistic merită respect. Punct.
Care e cel mai mișto concert pe care l-ai văzut? Ce concert este un must see pe lista ta?
Tocmai m-am întors de la Milano – am fost pentru a 5-a oara invitată de MTV International la MTV EMA. Fără îndoială, experiența unui show de anvergura asta – nu are termen de comparație. Îmi place să mă bucur de fiecare moment în care filmez la concerte sau ascult muzică bună fie că e într-un spațiu deschis sau într-un club. Mi-e greu să nominalizez un concert anume. Mi-a plăcut mult anul ăsta la Prodigy la Electric Castle, m-am distrat rău la Outlook Festival în Croația, rămân fană a nopților de clubbing din Ibiza și mi-ar plăcea foarte mult sa-i vad pe U2.
Hai să facem un exercițiu de imaginție. Alege te rog patru colegi și împreună cu tine să zicem că aveți o trupă. Ce stil ați aborda, cine sunt colegii, ce nume ar avea trupa și la ce instrumente ar cânta fiecare?
🙂 🙂 🙂 Hai să ne imaginăm o trupă de fete cu backing vocals 2 băieți. Ar fi un proiect jazz cu influențe electronico- rock- simfonice. Ceva stilat de urcat pe scena Ateneului Roman – dar foarte eclectic și actual. Corina Caragea ar cânta la clape, Andreea Esca ar cânta la baterie, Yanka la chitara bass, la chitara electrică ar fi Antonia, vocalistă ar fi Jazzy Jo și eu la butoanele DJ-ului. Ca backing vocals i-aș alege pe Busu și Bebe Cotimanis cu vocile lor grave. 🙂 Cum crezi ca ar suna?
Care e cea mai muzicală carte pe care ai citit-o?
Îmi place întrebarea. Dar nu o să-ți recomand cine știe ce antologie muzicală sau biografia lui Clapton. O să râzi – răspunsul e Soarele Gol de Asimov. Mi s-a părut foarte interesant mixul între științific și fantastic. Mi-a plăcut să „ascult” povestea citind-o, dând paginile cărții. Îmi place să cred că fiecare dintre noi – ca entitate este combinația perfectă între realia și utopia și că e normal să fii cu picioarele pe pământ, dar în același timp sunt sigură că nimic nu s-ar materializa dacă nu am găsi în noi cele mai fantastice vise.
Ești direct implicată în cel mai bun show de voce din România și aici mă refer la Vocea României. Am o nelămurire totuși. De ce câștigătorii de până acum nu au continuat trendul ascendent din timpul showului și după încheierea acestuia? De ce nici unul dintre ei nu a avut un hit cu care să rupă piața muzicală în două, în condițiile în care baza era deja acolo (faimă, relații, VOCE, imagine). Ce crezi că le-a lipsit ca să facă pasul de la ”juniori” la ”seniori”?
E nevoie de timp ca un artist să se dezvolte, să-și găsească vocea interioara și să creeze, să transmită publicului mesajul lui. Loredana, Chirilă, Moga și Smiley au devenit în ani de zile ce sunt astăzi, au pus câte-o cărămidă în fiecare zi și și-au consolidat treptat carierele. Propun să avem răbdare cu toți cei care au trecut pe la Vocea Romaniei – dacă vor înțelege rețeta succesului și își vor dori cu adevarat să-și trăiască visul, știu sigur că vor ajunge acolo.
Ai luat interviuri multor artiști internaționali. Lângă cine ai simțit cea mai mare emoție, cine te-a intimidat cel mai tare și cine ți-a plăcut cel mai mult?
Fără falsă modestie, îți spun că niciun alt VJ român nu a atins performanțele mele ca număr de interviuri cu artiști străini (sunt peste 100) și da, mă laud cu faptul că sunt consecventă și că de-a lungul timpului am avut ocazia să îi iau la întrebări în backstage pe mai marii planetei: Shakira, Katy Perry, Pete Wentz, Placebo, Jonas Brothers, Green Day, Tokio Hotel, Joss Stone, Pixie Lott, Elena Paparizou, Dima Bilan, Backstreet Boys, David Guetta, Shaggy, Armin Van Buuren, Faithless, FatBoySlim, Paul Van Dyk, Tiesto, Rudimental, Dub Pistols etc.
Nu sunt arogantă, dar sunt conștientă de orele de research, de profesionalismul meu, de capacitatea de a aduce artiștii într-o zonă de confort prin felul în care pui întrebările. Cine spune că nu e mare lucru să pui niște întrebări, are dreptate – dar să iei un interviu este. 🙂
Preferatul meu all time rămâne – interviul cu Moby – http://oanatache.ro/moby/
Cum e o zi obișnuită de muncă la un post muzical de nivelul MTV România?
Suntem foarte eficienți și mă bucur că lucrez cu oameni la fel ca mine – extrem de pasionați de muzică, Carol, colegul meu de la programe mi-a trimis „legile” MTV la un moment dat și recunosc, deasupra biroului meu există un print care spune: „Muzica este sinonimă cu MTV și creativitatea. Dacă vreodată va înceta să mai fie așa – stinge lumina și închide ușa.” Însă, ziua aia trebuie să mai aștepte.
Pentru mine nicio zi nu arată la fel – de-asta îmi place ceea ce fac – într-o zi sunt la birou și răspund la mail-uri sau stau la montaj sau am vreo ședință cu ai mei colegi despre o nouă campanie, a doua zi sunt pe teren la interviuri și filmări. Nu am timp să mă plictisesc. 🙂 Sunt o norocoasă!
Cum te-ai descrie folosind doar titluri de cântece?
Super Girl 🙂 Sunt extrem de narcisista. 🙂
Ce surprize ne mai pregătești tu și colegii tăi din MTV și PRO Tv?
Se lucrează deja la programele pt vara viitoare, așa că am câteva chestii tari în plan și la ProTV și la MTV! Dar îți povestesc când mă apropii de deadline. Acum încă meșteresc la prezentări în power point și timeline-uri în excel.
În plan personal: o să sune a marketing și poate că fix asta și e, dar proiectul meu preferat e ceea ce încerc să fac cu VLOG-ul– pe www.youtube.com/vjoanatache e muzica vieții mele. Sunt cele mai frumoase amintiri și promit să fabric din ce în ce mai mult conținut. 🙂
Ce preferi de la artistul tău preferat? Să scoată câte o piesă o dată la trei luni, piesă care să fie în stilul la ce se cântă la momentul acela sau să scoată un album o dată la unu-doi ani, dar acel album să fie un tot unitar și să-l reprezinte pe artistul respectiv de la un capăt la celălalt?
Artistul meu preferat scoate piese și după moarte. 🙂 Freddy Mercury, adica Farouk Bulsara (pe numele lui adevărat) s-a născut în Zanzibar și a demonstrat unei lumi întregi că un persan poate face istorie muzicală. În piesele Queen ai rock, rock & roll, gospel, bucăți întregi de muzică clasică, blues chiar și electronică. Asta trebuie să facă artiștii – să experimenteze și să livreze publicului un conținut cât mai variat. Știi care-a fost ultima dorință a lui Mercury vizavi de ce ar trebui să facă manager-ul lui cu moștenirea muzicală pe care o lasă? A spus așa: „Fă ce vrei cu muzica, versurile și piesele mele. Numai nu mă face niciodată să par plictisitor!”. Și iată că încă se scot piese cu vocea lui Mercury!
Care e albumul tău preferat din toate timpurile?
A kind of magic – Queen – lansat în 86.
Oana îți mulțumesc pentru răspunsurile minunate, pentru zâmbet și amabilitate.
Cu mare drag, mă bucur și îți mulțumesc pentru întrebările bune!
Un gând despre „A KIND OF MAGIC FROM A SUPER GIRL”