LA UN DISTORS ȘI-O VORBĂ CU MIREL

Salutare dragilor.
Astăzi am plăcerea să stau de vorbă cu un muzician pe care îl admir foarte mult. Un excelent instrumentist, un pasionat și un virtuoz al instrumentului cu care face echipă și un om de o calitate fantastică. Ca de cele mai multe ori astfel de oameni stau în umbra vocilor și a front-manilor deși fără instrumentele lor totul ar suna mai gol. Cu o mare experiență muzicală în spate, activând atât în proiecte personale sau în trupe cunoscute, invitatul de azi e un rocker în adevăratul sens al cuvântului. Nu m-am mirat să-l văd începând cu sezonul trecut în band-ul de la Vocea României pentru că-i știam valoarea. Pe scurt, bine ai venit și ”Let’s talk music” domnule Mirel Cumpănaș.

11990422_10153537491502777_4208968756739270528_n

Încep direct și te întreb așa: ce înseamnă muzica pentru tine?
MUZICA PENTRU MINE, ESTE MODALITATEA DE A CREA ȘI ÎMPĂRTĂȘI STĂRI DE SPIRIT, MUZICA PUNE OAMENI LAOLALTĂ, UN GEN MUZICAL POATE SĂ DEFINEASCĂ MODUL DE VIAȚĂ A ASCULTĂTORULUI, MUZICA EXISTĂ ÎN VORBIRE ÎN INTONAȚIE, ETC ETC…
FĂRĂ MUZICĂ NU POȚI INTERPRETA NIMIC DIN CEEA CE TE ÎNCONJOARĂ, ÎN CONCLUZIE, PT MINE MUZICA ESTE TOTUL.

Pentru cei care nu știu deja, instrumentul la care ești maestru este chitara. Cum ai început, ce te-a atras la acest instrument și ce te atrage în continuare la el?
AVEAM 9 ANI CÂND I-AM SPUS MAMEI „VREAU ȘI EU O CHITARĂ”, simplu ca „bună ziua”, dorința a venit din interior, fără să fiu influențat de nicio persoană, de foarte mic îmi plăcea să ascult muzică, muzică și iarăși muzică, niciun „NANI” fără radio sau pick-up.

Care sunt artiștii tăi preferați?
E O LISTA FOARTE LUNGĂ DE ARTIȘTI PE CARE-I APRECIEZ MULT, EVIDENT SUNT CÂȚIVA CARE MI-AU ÎNTĂRIT „GLEZNELE” PE POTECA ÎNGUSTĂ DIN INDUSTRIA MUZICALĂ. CA SĂ ÎȚI RĂSPUND MAI CONCRET LA ÎNTREBARE, AȘ ENUMERA CÂȚIVA DINTRE EI: ZEPELIN, HENDRIX, AC/DC, FLOYD. O MARE INFLUENȚĂ ASUPRA MEA A AVUT SLASH, MAI APOI ZAKK WYLDE. MATURIZAREA MUZICALĂ MI-A DESCHIS ORIZONTUL ȘI CĂTRE CEILALȚI CHITARIȘTI MODERNI CARE NU CÂNTĂ NEAPĂRAT BLUES SAU ROCK. DIN TOATĂ „COMBINAȚIA” ASTA AM CONȘTIENTIZAT CĂ SUFLETUL MEU ESTE „BLUES” ȘI PUN BLUES ÎN TOT CEEA CE FAC ȘI TOT CEEA CE CANT!

12096126_845543988899568_7757192640341131161_n

Ce părere ai despre ce se aude la radiourile comerciale din România? Cum ți se pare nivelul calitativ al pieselor și vocilor pe care le auzim zilnic?
NU AȘ PUTEA SĂ GENERALIZEZ LA CAPITOLUL ĂSTA. SUNT PIESE PE CARE NU DAU DOI BANI, DAR AUD ȘI PIESE CARE ÎMI ȚIN ATENȚIA OCUPATĂ, PIESE BUNE CARE AU MESAJ, CARE SUNT SCRISE DE OAMENI CU „CĂPĂTZÂNĂ”. SĂ ȘTII CĂ AVEM ȘI NOI COMPOZITORI, TEXTIERI FAINI, CARE AU DE SPUS MULTE.

Descrie-te te rog folosind doar titluri de cântece 🙂
STAND UP FOR YOUR RIGHTS

Momentan faci parte dintr-o trupă de coveruri. Una excelentă aș putea spune după ce v-am văzut live. SPECIAL GUEST ORCHESTRA e numele trupei și vă recomand să nu ratați prestațiile lor. Am făcut mențiunea cu trupa pentru că în componența ei sunt și doi foști concurenți de la Vocea României. Întrebarea e despre ce se întâmplă cu acești concurenți după ce se încheie emisiunea? De ce, dintre toți câștigătorii și finaliștii tutror acestor ”talent-shows” nu s-a impus nimeni până acum pe piață cu un proiect propriu și original? Ce le lipsește că par să aibă tot ce le trebuie: voce, talent, expunere, relații?
EU CRED CĂ TOATE SHOW-URILE TV DE PROFIL MUZICAL SUNT BENEFICE ORICĂRUI ARTIST, FIE EL CUNOSCUT SAU NECUNOSCUT. E O „VITRINĂ” ÎN CARE EL ÎȘI EXPUNE CALITĂȚILE ARTISTICE, OCAZIE CHIAR UNICĂ PENTRU UNII DE A ATRAGE ATENȚIA AUDIENȚEI. CINE ȘTIE SĂ MATERIALIZEZE ACEASTĂ „OCAZIE”, MERGE MAI DEPARTE ȘI AICI NU MA REFER LA SHOW-UL TV. TOTUL DEPINDE DE AMBIȚIA ȘI DORINȚA FIECĂRUIA!

12313700_861918563928777_2755742229080871612_n

Cum vezi scena rock din România?
O SCENĂ DESTUL DE BOGATĂ AȘ PUTEA SPUNE, DAR DIN PĂCATE….DIN MOTIVE CARE ȘI PE MINE MĂ DEPĂȘESC, ACEST GEN MUZICAL ESTE ȚINUT MAI UNDERGROUND. ROCKERII SE CHINUIESC MULT MAI MULT SĂ SE FACĂ AUZIȚI, SĂ ÎȘI VÂNDĂ MUZICA, SĂ ÎȘI CÂȘTIGE LOCUL ÎN INDUSTRIA MUZICALĂ ROMÂNEASCĂ SUFOCATĂ DE BLA BLA-URI, CARE ADUC MULȚI BANI OAMENILOR DE AFACERI LIPSIȚI DE CUNOȘTINȚE MUZICALE ȘI CARE OCUPĂ LOCURI IMPORTANTE LA CASELE DE DISCURI.

Care e cea mai muzicală carte pe care ai citit-o?
RECUNOSC CĂ NU SUNT UN CITITOR. DACĂ ASTA MĂ FACE „INCULT” ÎN FAȚA „CITITORILOR”, ASTA E. TIMPUL MEU ESTE ÎN TOTALITATE OCUPAT DE MUZICĂ.

Știu că ești un mare iubitor de animale. Câți câini ai? Și mai ales, cum stau cu urechea muzicală J? Te acompaniază atunci când repeți? Vreunul cu potențial de Vocea României? 🙂
DA, SUNT UN MARE IUBITOR DE ANIMALE, CU CÂT STAU MAI MULT PRINTRE OAMENI, CU ATÂT IUBESC MAI MULT ANIMALELE. AM 3 CÂINI ȘI UN MOTAN, ÎI IUBESC MULT ȘI DAAAA….CRED CĂ TOȚI AU POTENȚIAL PENTRU VOCEA ROMÂNIEI, ÎN FIECARE ZI GĂSESC SCAUNE ÎNTOARSE PRIN CURTE:)

Cu ce artist ți-ar face plăcere să împarți scena?
ÎMI PLACE SĂ ÎMPART SCENA CU ORICE ARTIST EDUCAT!

Care e cel mai bun solo de chitară electrică pe care l-ai auzit vreodată?
CHILD IN TIME.

11904747_969950856389777_4425181218616512965_n

Care e cea mai proastă piesă (din orice gen) pe care ai avut ghinionul să trebuiască să o asculți?
PRIN NATURA MESERIEI PE CARE O EXERCIT DE 29 ANI, AU FOST MULTE MOMENTELE CÂND A TREBUIT SĂ CÂNT „BULL SHIT-URI” PENTRU CĂ ERAM SUB UN CONTRACT PE CARE ÎL RESPECTAM CONTRA UNEI „SUME MODICE” :)). SAU PUR ȘI SIMPLU NU VROIAM SĂ FAC NOTĂ DISCORDANTĂ CU EVENIMENTUL CARE AVEA NEVOIE DE MINE ACOLO CU CHITARA :)). ȘI EVIDENT PENTRU CĂ PUTEAM! :)))

Care e tipul/marca de chitară preferată? De ce?
GIBSON. E PREA COMPLICAT SĂ ÎȚI EXPLIC ÎN SCRIS DE CE.

Cum se vede un show de genul Vocea României din orchestră? Câtă muncă presupune?
PENTRU MINE „VOCEA ROMÂNIEI” ÎNSEAMNĂ ÎN PRIMUL RÂND UN DRUM DIN PUNCTUL A ÎN PUNCTUL B, CU FIECARE CONCURENT ÎN PARTE. ESTE O SCENĂ CU EXPUNERE URIAȘĂ, IMPLICIT O RESPONSABILITATE URIAȘĂ PE UMERII NOȘTRI, A FIECĂRUIA DINTRE COLEGII DIN ORCHESTRĂ. O SINGURĂ NOTĂ RATATĂ SAU NELALOCUL EI, POATE SCHIMBA DESTINUL CONCURENTULUI. E LOCUL UNDE PERFECȚIUNEA ȘI PROFESIONALISMUL ESTE RELIGIE.

Unde vă putem vedea live în perioada următoare?
PE MINE MĂ PUTEȚI VEDEA ALĂTURI DE BANDUL MEU „SPECIAL GUEST ORCHESTRA” oriunde se ivește ocazia. Puteți să ne urmăriți activitatea și să aflați unde cântăm doar dând like la pagina https://www.facebook.com/specialguestorchestra

Mirel, mulțumesc pentru amabilitate și îți urez succes în toate proiectele tale.
Mulțumesc!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.