Salutare dragilor!
Poate că la prima vedere invitata mea de azi nu are legătură cu muzica. Vă înșelați însă și am să vă spun mai târziu de ce. Plus că, oricine din lumea asta are legătură cu muzica deoarece muzica e în fiecare dintre noi. Buuun. Haideți să o cunoaștem așadar pe Oana. Păi Oana e o superbă jurnalistă venită din Brașov, o jurnalisă curajoasă care a luat taurul de coarne și a venit la București să-și încerce norocul. Și aici o să vedeți care e legătura ei cu muzica. A început să lucreze la un post de radio din București iar în 2011 Oana a ajuns până în blind-uri la Vocea României. A avut curaj și a cântat „Rolling in the deep”. Nu s-a întors niciun scaun (pierderea lor) dar tot răul spre bine pentru că apoi Oana a ajuns la postul meu preferat de televiziune: DIGI24. Unde o puteți vedea de luni până vineri la ora 10:00 la 12:00. De la mine despre ea doar atât. Despre ea direct de la ea urmează acum.
Oana Zamfir îți spun bine ai venit și am să încep cu cea mai simplă întrebare posibilă: ce înseamnă muzica pentru tine? 🙂
Bună să vă fie muzica 🙂 Ca să o citez pe Sophie Ellis-Bextor “Music gets the best of me”, sau, pe românește, muzica este partea cea mai bună din mine. Aia bună, veselă, emoţională şi iubitoare. Muzica mă duce inapoi în copilărie, când tata îmi cânta la chiatară piese de munte, sau cînd mama gătea şi fredona o melodie de-a Angelei Similea. Îmi trezeşte, invariabil, amintiri foarte frumoase si emoţii pe care nu le pot scrie sau descrie. Muzica mă ajută în absolut toate situaţiile: de la momentele de stat in trafic la nesfârşit, până la situaţiile când pur şi simplu cânt în casă, ca să mă relaxez. Mi-ar fi foarte greu fără muzica mea.
Care sunt artiștii tăi preferați? Ce artist / melodie nu lipsește niciodată din playlistul tău?
Am prea mulți artiști preferați pentru că, din fericire, muzica e un domeniu în continuă dezvoltare iar eu sunt la curent cu orice nou talent sau voce care sună bine. În urmă cu ceva timp, însă, am facut un top 3 al melodiilor de suflet, care e neschimbat:
- Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia
- Texas – Say what you want
- All Saints – Pure Shores
Pentru că ești „știristă” te anunț că am primit informații pe surse clar verificate că ai o voce foarte bună (asta știam deja oricum), dar mai ales că esti printre premiantii (câștiogătoare chiar) unei ediții de Cupa Presei la cântat. Așadar nu îți este străină scena. Ce simți când ești pe scenă în fața unui anumit număr de oameni și trebuie să cânți live?
Motivul pentru care nu m-am făcut cântăreaţă este unul cât se poate de simplu: am un trac teribil de scenă, pe care nu am reuşit să îl depăşesc nicicum. E adevărat că Dumnezeu m-a înzestrat cu darul vocii plăcute la auz (am avut și pe cine să moștenesc), însă nu am putut să îmi depășesc limita asta. Prin urmare, am renunţat să mai încerc. Am încetat să mai fac cursuri de canto şi am acceptat că nu toţi sunt făcuţi să împărtăşească plăcerea de a cânta cu publicul. Eu rămân vedetă în mașină și, cel mult, la karaoke 🙂
Să zicem că ești un stil muzical. Ce stil muzical ești?
Hmm..e foarte greu să pui un iubitor de muzică să aleagă un singur stil. Mă declar rock, deşi nu ştiu dacă este reprezentativ pentru mine până la capăt. Am şi alte influenţe: de la jazz până la trance.
Tot pe surse știu că la Digi24 și la Digi Sport sunteți câteva voci chiar bune de tot. Și atrăgătoare pe deasupra. V-ați gândit vreodată să vă faceți o trupă și să vă apucați serios de cântat?
Suntem câţiva despre care se ştie că avem voce pentru că nu ne ascundem: eu, Andrei Tomescu, Catalin Petre, Laura Teodoru… Dar cine știe câți sunt în realitate şi o ascund din timiditate? 🙂 Nu, nu s-a discutat niciodată despre formarea unei trupe, și nici nu cred că se va întâmpla asta. În ceea ce mă privește, aș face-o doar dacă ar fi la mijloc o cauză nobilă, în adevăratul sens al cuvântului.
Participarea la Vocea României îmi spune că măcar la un moment dat ai visat să urmezi o carieră în muzică. E pus la păstrare visul ăsta sau ai renunțat de tot la idee?
După cum ţi-am spus, am urmat o perioadă cursuri de canto şi obiectivul meu era să reuşesc să îmi înving teama de scenă. Eu am ajuns acolo aproape întâmplator, când, împreună cu mai mulți prieteni am fost chemați să cântăm în fața unui juriu, dar habar nu aveam despre ce era vorba. Era prima ediție a concursului în România și nimeni nu știa nimic despre show-ul care avea să fie. Ne-am dus, am cântat, am mers cu valul, nu am realizat dimensiunea reală a concursului. Totul se întâmpla înainte să intru în echipa Digi24. Se întâmpla pe vremea când lucram în radio și trăiam înconjurată de muzică. Cât despre o carieră în muzică, exclus.
Ce părere ai despre piesele românești (compoziție, text, videoclip) din ultimii ani?
Cu riscul ca iubitorii de muzică românească să îmi poarte pică, aș putea compara muzica autohtonă cu politica noastră de zi cu zi. Poate şi pentru că acum sunt mai în temă ca niciodată cu peisajul nostru politic, pot să găsesc uşor similarităţi între cele două. Pentru ambele domenii, anii ’90 au reprezentat un nou început. Fețe / voci noi, partide noi / formații noi, discursuri noi / versuri moderne și linii melodice inspirate mai mult ca oricând din Occident. După 25 de ani de libertate, muzica şi politica noastră încep să dea semne de maturitate. Este un proces lent, dar schimbările încep să se vadă (ceva mai greu în politică, e drept). Pare că au înţeles şi ai noştri că nu mai merge “forma fără fond” pentru a avea succes pe termen lung. Acum, limitându-mă strict la domeniul muzical, constat cu plăcere că românii au început să consume şi stiluri mai puţin populare şi accesibile în trecut precum indie sau rock alternativ. Recunosc, nu sunt un fan al muzicii românești, poate pentru că, în copilărie am ascultat mult timp numai muzică străină. Dar nu sunt o snoabă care spune “O, nu, muzică românească? Niciodată!” Ascult și merg cu plăcere la concerte ale trupei Viţa de Vie, de exemplu.
De ce crezi că niciun câștigător de Vocea României sau X Factor nu a confirmat și după încheierea emisiunii? De ce oare nu a rupt niciunul gura târgului și după aceea?
Un răspuns, simplu şi sincer. Cred că genul ăsta de show forţează talentele şi piaţa muzicală. Încearcă să producă vedete repede. Este ca o dietă-minune pe care o ții sperând să dai jos o mulțime de kg pentru care ar trebui să muncești luni de zile la sală și să mănânci sănătos. Dieta te ajută să slăbești la început, însă nu e de efect.
Descrie-te te rog folosind doar titluri de cântece 🙂.
“Human”, “Bette Davis eyes”, “I love rock’n roll”, “Can’t stand me now” (The Libertines), “Always on the run” (Lenny Kravitz), “I’ll stand by you” (The Pretenders), “I wanna be adored” (The Stone Roses)
Care e cartea cu cea mai mare muzicalitate dintre cele pe care le-ai citit?
O să râzi, dar este o carte care nu are nicio legătură cu muzica. Dar este prima carte pe care o asociez instantaneu cu muzica – Martin Eden, de Jack London. Si acum, explicaţia: am citit-o pe parcursul unei vacanţe de vară, în camera copilăriei mele. De fiecare dată când mă apucam de citit, puneam să cânte în surdină Anotimpurile lui Vivaldi. Așa am citit cartea asta până la capăt. Aveam senzația că este muzica perfectă pentru povestea apăsătoare și totuși frumoasă a lui Martin Eden. Acum îmi amintesc de ea de fiecare dată când ascult Vivaldi.
Să presupunem că tocmai ai găsti peștișorul muzical de aur. Poate să-ți îndepinească dorința de a cânta pe scenă cu oricine din lumea asta. Pe cine ai alege?
Lenny Kravitz. 🙂
Ce stil muzical ar fi emisiunea pe care o prezinți?
Soul – pentru că mi-ar plăcea să ajungă la sufletele multor oameni.
Cum ai descrie Digi24 printr-un titlu sau un vers dintr-o melodie?
Let’s see colors that have never been seen
Let’s go to places no one else has been
- Electrical Storm – U2
Pentru că împreună cu doamna Irina Margareta Nistor vei prezenta în exclusivitate pentru România Gala Premiilor Oscar te rog să îmi spui ce părere ai despre piesele nominalizate la categoria cel mai bun cântec? („Earned It” din „Fifty Shades of Grey”, „Manta Ray” din „Racing Extinction”, „Simple Song #3” din „Youth”, „Til It Happens To You” din „The Hunting Ground”, „Writing’s On The Wall” din „Spectre”). Cine crezi că va câștiga?
Păi, doua dintre ele sunt extrem de cunoscute – Earned It și Writing’s on the Wall – asta pentru că au fost difuzate intens de toate radiourile și televiziunile de profil. Earned It mi-a plăcut foarte tare când am văzut filmul. De fapt, piesa celor de la The Weekend a fost singurul lucru care mi-a plăcut la Fifty Shades of Grey. Writing’s On The Wall, mi-a displăcut de la prima audiție. Nu am înțeles și nu înțeleg de ce o piesă pentru un film Bond trebuie să inspire atâta jale. De când s-a transformat ideea de Bond din misterios și sexy, în plângăcios și suferind?
Piesele “Manta Ray” si “Simple Song #3” sunt interesante și au o linie melodică aparte, însă nu pe gustul meu. Pe de altă parte, „Til It Happens To You”, melodia interpretată de Lady Gaga pentru filmul documentar „The Hunting Ground” este numărul unu pe lista mea, și sper să fie câștigătoarea categoriei. Piesa are un mesaj vibrant. Vorbește despre suferința victimelor abuzurilor sexuale din campusurile universitare, o problemă spinoasă, cel puțin în Statele Unite. Lady Gaga cântă povestea dureros de bine. Nu sunt fan Gaga, dar she’s got what it takes to be awesome.
Să nu uităm de coloana sonoră. Sunt 99% sigură că va triumfa coloana sonoră din The Hateful Eight compusă de Ennio Morricone, așa cum s-a întâmplat la Globurile de Aur și la BAFTA. Speranța moare ultima, așa că țin pumnii strânși pentru coloana sonoră din Carol. Pelicula, care o are pe Cate Blanchette în rol principal, m-a impresionat. La fel și muzica poveștii de dragoste din anii 50.
Urmăriți-ne în continuare pentru toate informațiile despre Premiile Academiei Americane de Film și fiți cu ochii pe noi pe Digi24 și pe DigiFilm în noaptea decernării premiilor Oscar. Vă aduc Oscar-ul în case, în direct, din Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. Cu tot cu Dolby Theatre, covor roșu, vedete și statuete
Oana îți mulțumesc pentru amabilitate și aștept cu nerăbdare momentul când te hotărăști să te revii la muzică. Promit să-ți scriu textul la prima melodie 🙂.
Eu îţi mulţumesc pentru ocazia pe care mi-ai oferit-o de a vorbi despre muzica mea. Cât despre ziua în care mă voi reapuca de cântat…”Don’t hold your breath” 🙂