ARTIȘTII ȘI SOCIETATEA

Salut,

Am ales pentru azi un subiect pe care îl gândesc de ceva vreme. Pentru început vreau să spun clar că îmi plac artiștii care au un plan clar în ceea ce privește cariera lor. Îmi plac artiștii care împreună cu staff-ul lor își analizează și pregătesc pașii din carieră întocmai unui plan de afacere. Pentru că exact asta este și o carieră de artist. Dincolo de compoziții și versuri și momente de inspirație trebuie să fie un plan foarte clar de carieră. Ce, când, cum și mai ales ce rezultate se așteaptă. Dacă mă uit bine sunt atât de puțini artiști români care se pliază pe ce am scris mai sus încât concluziile pe care pot să le trag sunt următoarele: fie pe artistul respectiv nu-l interesează decât mica ciupeală (adică mai scoatem o piesă, mai prindem un concert, o nuntă, o cădere de sutien întâmplătoare chiar când se face o poză) fie nu are un staff pregătit suficient pentru o astfel de provocare. Pentru că este într-adevăr o mare provocare și cere oameni pregătiți și specializați pentru așa ceva. Acum să vedem câți astfel de artiști identificați voi în România? Mie mi se pare că se încadrează aici, lejer, Delia, Smiley, Inna, Carla*s Dreams, Vunk și Voltaj. Să mă ierte ceilalți dar mie doar ăștia îmi par interesați de un plan clar de acțiune în cariera lor.

132199651120110925191231-call4artists

Și asta mă duce la topicul acestui post. Din toate planurile de acțiune pe care le au artiștii noștri nu se regăsește nicăieri cel de responsabilitate socială. Recunosc că întrebarea mi-a venit în cap urmărind cursa prezidențială din SUA unde mai toți artiștii și-au exprimat un punct de vedere cu privire la candidatul pe care îl susțin. Aș vrea să văd și artiștii români, mai ales pe cei care sunt pe cai mari că își exprimă părerile despre subiectele de interes național. Să spună că îl susțin pe X sau Y (nu contează pe cine, aici nu vorbim despre opțiuni politice) pentru că de aia. Să spună că o acțiune a guvernului, parlamentului, etc. li se pare într-un anumit fel. Că nu sunt de acord cu tăierea pădurilor de exemplu. Că sunt de acord cu interzicerea fumatului sau că nu sunt de acord cu așa ceva. Mi-ar face plăcere să văd artiștii patriei luând poziție în chestiuni importante pentru țară. De ce? Pentru că vocea lor ajunge mai ușor la oameni, pentru că uneori chiar pot influența pozitiv o campanie doar vorbind despre ea și susținând-o. Să fie clar, știu artiști români care fac acte de caritate, care se implică în ajutorarea unor oameni sărmani și a unor cazuri sociale disperate. Dar nu e de ajuns. Artiștii trebuie să fie prezenți și să își exprime părerea.

Îi înțeleg totuși pe mulți care aleg să tacă pentru că așa mai prind concerte în vreun turneu electoral. Dar artiștii deja consacrați care nu au nevoie de pomana din concertele electorale pot să iasă în față și să-și spună părerea despre lucrurile din societatea românească. Despre păduri, ape, politică, homosexuali, avorturi, fumatul în spații publice, intervenția BOR în alegerea participanților la un concert rock, omorârea animalelor sălbatice, Delta Dunării, sărăcie, Brâncuși, lipsa medicamentelor, rasism, xenofobie, etc.

Un artist e complet în momentul în care are coloana vertebrală și își expune și susține opiniile și opțiunile în spațiul public. Când ia atitudine. Când îi pasă. Când participă la viața cetății. Un artist (și aici cred că e valabil pentru orice om) trebuie să lase la o parte tot ce înseamnă corectitudine politică exagerată și să spună lucrurilor pe nume indiferent cât de dureros e adevărul. Să aibă curajul să spună că piesa unui coleg e furată de la cap la coadă și că el nu vrea să fie asociat cu hoții. Să spună că el nu vrea să apară pe aceeași scenă cu unul care face play-back pentru că nu vrea să fie asociat cu șarlatanii. Să coboare de pe scenă dacă i se pare că locul sau condițiile de desfășurare a spectacolului sunt improprii și pun în pericol pe toată lumea pentru că viața contează mai mult decât banii.

Un artist trebuie să fie un model de urmat și să își asume reponsabilitatea statului lor social. Când ești artist trebuie să înțelegi că asta nu înseamnă doar fani, bani, groupies și bagabonțeală. Înseamnă și responsabilitate, măsură, etică.

E momentul ca artiștii noștri să fie artiști în adevăratul sens al cuvântului.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.