CE E DE FAPT TĂRÂMUL MAGIC AL DELIEI?

Salut,

„Tărâmul magic de iarnă” al Deliei (așa cum se numește concertul pe care îl va susține la Teatrul Național – Delia*s Winter Wonderland) a născut de la început controverse. Și ce mai discuții aprinse, ce mai ofuscări, ce mai înfierări din partea unora și a altora. Toate referitoare la prețul biletelor. Care bilete au un preț începând de la 490 ron și urcă amețitor spre 790 ron. Mult? Puțin? Prea mult? Prea puțin? Depinde cu ce comparăm și mai ales depinde de cum ne uităm la acest eveniment.

img-1

Marea majoritate a celor care și-au dat cu părerea au spus că cine e Delia să-și „permită” să ceară atâția bani pe un bilet? Că nu e nici Rihanna (deși calitățile vocale ale Deliei sunt de 10 ori mai bune decât a Rihannei), nu e nici Robbie Williams și că fanul român nu-și permite să dea atâția bani. Ce nu au spus nici unii și nici alții e că de fapt gândeau așa: „măh, fata e meseriașă, probabil că spectacolul o să fie super fain, dar cum să dau atâția bani să merg să văd un artist român?”. Așa că haideți să închidem ochii puțin, să ne imaginăm că Delia e americancă, rupe toate topurile, are super expunere și pune în vânzare bilete la un show unic și inedit. Nu-i așa că parcă sună altfel?  Și oricum în afară de partea cu americanca restul sunt valabile în cazul ei și cu cetățenia actuală din pașaport. Ce, dacă e româncă nu poate să pună în scenă un spectacol demn de orice scenă a lumii? Dacă e româncă nu poate să pună un preț la bilete pe măsura talentului și organizării? Nu țin minte când a venit Andre Rieu prima dată să se fi plâns cineva de scorurile mari la bilete. Tot un artist și el, tot un concert dar altă percepție pentru că omul nu era român. Și da, statutul mondial, bla, bla, bla.

img

Haideți să începem să validăm artiștii români care merită și să-i punem în rând cu cei pentru care scoatem bani serioși din buzunare atunci când vrem să mergem să-i vedem.  Sunt artiști români care reușesc producții din ce în ce mai aproape de ceea ce se vede și la cei care vin de afară. Primele două nume care îmi vin în cap rapid sunt Vunk și Voltaj.

În altă ordine de idei haideți să vedem și ce trebuie să însemne un spectacol pentru un artist și echipa lui. În afară de orice altceva, orice spectacol e o afacere și ca în orice afacere, dacă ești meseriaș o faci să meargă și să scoată bani. Scopul final al unui concert e să producă un venit că de datorii e sătulă lumea. Să aruncăm o privire la afacerea Deliei de la Teatrul Național: tocmai am văzut că (țineți-va bine de scaune!!!) ESTE SOLD OUT!!! Adică toate biletele alea scumpe s-au vândut. TOATE! Chiar nu mai contează cine și de ce a cumpărat bilet. Unii pentru că sunt fani și-și permit. Alții nu sunt fani dar au mirosit că o să fie ceva deosebit și și-au permis să-și ia bilet. Alții pentru ca să arate că și-au permis și ei bilet la Delia și deci valoarea lor, valoarea lor... Dar lăsând la o parte motivele pentru care cineva a cumpărat bilete la acest spectacol, ceea ce contează e că scopul final al echipei care produce acest show a fost atins: s-a vândut tot! E o afacere. Orice producție cât de mică e o afacere și atunci când bagi niște bani în ceva te aștepți ca măcar să ți-i scoți dacă nu faci profit.

delias-winter-wonderland-625x351

Acum nu-i mai rămâne Deliei decât să ofere ceea ce a promis și anume un super-show. Și nu am niciun dubiu că nu se va întâmpla așa.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.