SIMPLITATE, SIMȚIRE, SENSIBILITATE

Salutare,

Haideți să închidem ochii și să facem o călătorie imaginară până la Sighetu-Marmației. De ce tocmai acolo? E foarte, foarte simplu. Acolo ne vom întâlni și vom povesti cu o fostă semifinalistă de la Vocea României, sora unei finaliste la Vocea României, care mai este, de altfel, și sora unei fete ce a făcut furori la X-Factor și care a jucat și în peliculele #Selfie și #Selfie 69. Așa-i că până acum nu ați înteles foarte multe?

Nu-i bai, recapitulăm acum. Avem așadar una bucată fată faină și talentată care a fost la X-Factor și a jucat în #Selfie și #Seflie 69, apoi avem una bucată fată talentată care a ajuns în finala Vocea României și care acum cântă cu Loredana peste tot prin țară și mai avem una bucată fată foarte talentată care a făcut furori la Vocea României unde a ajuns, așa cum am mai spus deja, până în semifinală.

Deci cu cine vorbim? Cu una dintre membrele familiei Hojda, bineînțeles. Cu care dintre ele? Cu LIGIA HOJDA, normal.

ligia-hojda-03

Așa că Ligia, bine ai venit! O să încep cu cea mai simplă întrebare posibilă: ce înseamnă muzica pentru tine?

🙂 Mulțumesc frumos pentru descriere. Pentru mine, muzica e cea mai frumoasa formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele, e modul prin care poți să îți descrii sufletul, e în interiorul nostru și în jurul nostru. E ceea ce te face să zâmbești, să dansezi, să plângi, să visezi, să fii liber. E și o formă de terapie pentru sufletele noastre.

Faci parte dintr-o familie muzicală, deși cred că doar termenul ”muzicală” nu cuprinde îndeajuns semnificația muzicii pentru familia voastră. Cum e să crești înconjurată de muzică?

E frumos să fii înconjurat de muzică de mic copil. Deși părinții mei nu sunt muzicieni, au avut un respect aparte pentru muzică. Tatăl nostru a cochetat cu muzica în perioada studenției, cânta folk și deși nu a continuat pe acest drum, a rămas pasionat și dedicat. Îmi amintesc cu drag de perioada în care cântam cu toții acasă, iar tata ne acompania la chitară și ne învăța să cântăm pe voci. Mama și bunica ne încântau cu doinele specifice zonei noastre, Maramureș. Am urmat apoi și cursurile Școlii de Muzică din Sighetu-Marmației unde am studiat pianul, iar mai târziu chitara. Toți frații mei au studiat câte un instrument, pe lângă ce învățam la școală. De multe ori ne adunam și cântam împreună, la chitară, pian, voce, ne uitam și la concerte sau ascultam pur și simplu muzică. Era multă gălăgie în casa noastră, eram și mulți copii și tuturor ne plăcea să cântăm. Să crești înconjurat de muzică, să împărtășești pasiunea și bucuria cu cei apropiați, să ai parte de o familie care să înțeleagă importanța muzicii în creșterea și educarea unui copil și în viața omului în general, nu poate decât să te bucure și să te facă să crești frumos și sănătos.

ligia-hojda-10

Vorbește-mi puțin, te rog,  despre experiența de la Vocea României. Ce a însemnat pentru tine să cânți pe scena aceea? Faptul că sora ta era și ea în concurs a însemnat o presiune mai mare sau o ușurare, știind că ai pe cineva apropiat care să te înțeleagă și să te susțină?

Vocea României a fost o experiență  frumoasă, de care îmi amintesc cu drag, unde am întâlnit oameni minunați cu aceeași pasiune: muzica. A fost impulsul de care am avut nevoie pentru a mă apuca de muzică la un nivel profesionist. Mi-a dat încrederea și curajul de a face ceea ce îmi doream cu adevărat.  Înainte de Vocea României, nu prea aveam experiență în ceea ce privește scena, concursurile. Acolo am învățat ce înseamnă să cânți cu un band, ce înseamnă să te pregătești și să lucrezi profesionist. Fiecare apariție pe scenă a fost una memorabilă pentru mine, am evoluat de la o etapă la alta. La audițiile pe nevăzute aveam cele mai mari emoții, nu mai cântasem de mulți ani în fața unui public și îmi doream să se întoarcă măcar unul dintre cei patru jurați. Aveam emoții și pentru sora mea, a fost o mare bucurie să-i văd pe toți întorși. Dar mai tare m-am bucurat când am văzut că s-au întors toți pentru Maria.

Faptul că am fost alături de sora mea în concurs a fost o ușurare, ne-am ajutat reciproc. Mi-a dat curaj să merg mai departe și a fost alături de mine în fiecare etapă. Îmi amintesc cum lucram împreună și încercam să ne creăm povești pentru fiecare piesă în parte. Căutam să aducem ceva nou piesei pe care o aveam de interpretat de la ediție la ediție. Atunci când ceva nu era bine, ne atenționam și încercam să găsim cele mai bune variante, veneam fiecare cu sugestii. Acolo unde era nevoie de forță, Maria era prezentă, iar acolo unde era nevoie de sensibilitate, eram eu prezentă. Ne-am încurajat și ajutat una pe cealaltă. Tot la Vocea României am avut ocazia să lucrez cu Tudor Chirilă și să-i cunosc pe frumoșii mei colegi. Eram o echipă faină și unită. 🙂

Cum l-ai descrie pe Tudor ca antrenor? În ce crezi că se ascunde secretul său, având în vedere că până acum a reușit să câștige de două ori consecutiv concursul?

Tudor Chirilă este un antrenor foarte dedicat, implicat, prietenos și sincer cu concurenții. A fost atent la atuurile noastre, a încercat să ne cunoască, ne-a ascultat pe fiecare în parte și a reușit să creeze momente speciale împreună cu fiecare concurent în parte. A fost alături de noi și în afara camerelor de filmat și ne-a făcut cumva să uităm de faptul că suntem într-o competiție; cred că și datorită lui am fost o echipă unită. Îmi amintesc de repetiții, unde chiar dacă ne adunam cu toții, lucra pe rând cu fiecare în parte, iar noi ceilalți eram prezenți și învățam și din indicațiile date celorlalți colegi. Am reușit astfel să fim deschiși unii față de ceilalți, să comunicăm fără probleme dar și să ne ajutăm atunci când era nevoie. Tudor are și o cultură muzicală vastă și acest lucru l-a ajutat mult în alegerea pieselor potrivite, în funcție de atuurile fiecăruia. Am comunicat mult în ceea ce privește alegerea pieselor și ne-a lăsat și pe noi să venim cu propuneri. A ales piese speciale și ceva mai diferite față de cele alese în edițiile anterioare. A avut parte și de concurenți talentați și de o echipă din spate, profesionistă și dedicată. A avut un mod foarte frumos și creativ de a lucra cu noi și de a ne arăta ce înseamnă să te bucuri de muzică. Un atu a fost reprezentat și de faptul că e actor.

ligia-hojda-15

Există o dezbatere continuă despre ce se întâmplă cu câștigătorii sau participanții după ce se încheie concursul. De ce crezi că cei care au câștigat până acum nu au reușit să se impună cu adevărat în peisajul muzical, mai ales în condițiile în care aveau (se pare) de partea lor toate atuurile: faimă, cunoștințe, expunere?

Într-adevăr, sunt multe cazuri în care participanții se pierd în anonimat. Unii preferă calea mai ușoară, de moment, își doresc succesul de pe o zi pe alta, ori poate pun în prim plan partea materială, poate nu sunt îndrumați de echipa potrivită, sau se complac în zona de cover-uri etc. Sunt multe variante pe care le poți lua în calcul. Pe lângă asta, e destul de greu să te impui, nu poți să reușești pur și simplu, dintr-o dată. E nevoie de timp, lucrurile care rezistă se clădesc în timp, iar eu cred în talent, muncă, perseverență și mai cred și că succesul adevărat vine odată cu experiența. Cei cu adevărat determinați cu siguranță vor reuși.

Știu, de asemenea, că nu ai stat degeaba și că ne pregătești ceva surprize muzicale în viitorul foarte apropiat. Am avut plăcerea să ascult câteva dintre aceste surprize pe contul tău de Soundcloud, și ca o părere pur personală: sună excelent. Povestește-ne puțin despre ce urmează pe plan muzical pentru tine.

Mulțumesc! 🙂 Nu am stat degeaba, după Vocea României am început colaborarea cu Agenția de Vise (agenția de management care se ocupă de trupa Vama) și de curând am lansat primul meu single, ”Fire Gun”, pe care îl găsiți pe contul meu de Soundcloud și în curând și pe contul meu de YouTube. Piesa a fost compusă de mine împreună cu Viky Red (Otherside), iar versurile sunt scrise de către Daniel Pîrvan. Tot în această perioadă am colaborat și cu alți compozitori pentru alte piese, avem în prezent în lucru multe alte piese. Cel mai tare mă bucură faptul că acum pot să susțin concerte cu piese proprii. Vor urma și alte surprize muzicale pe parcurs pe care le voi anunța pe pagina mea de Facebook Ligia Hojda. 🙂

13567329_992412014212896_3272871989299367731_n

Cu cine lucrezi pentru piesele tale? Cine scrie muzica, cine scrie versurile? Cine produce piesele?

După cum am spus și mai sus, am început colaborarea cu Agenția de Vise. De atunci am lucrat cu diverși compozitori, am compus și eu, căci îmi doresc să-mi dezvolt tot mai mult această latură. Daniel Pîrvan este un tânăr pe care l-am descoperit întâmplător, în urma concursului Vocea României, și care a scris o parte din piese, iar pe unele le-am compus împreună. Dan Opriș (basistul trupei Vama) a scris și el câteva piese pentru mine. Spre exemplu, primul meu single, Fire Gun, l-am compus împreună cu Viky Red (Otherside), în timp ce versurile au fost scrise de către Daniel. O parte din piese sunt compuse de mine. Pe partea de producție muzicală am colaborat până acum cu Viky Red, cu Gelu Ionescu (clăparul trupei Vama) pentru o altă piesă, însă am pe fir și alte colaborări.

Ai niște surori extrem de talentate și am văzut de-a lungul istoriei că în astfel de cazuri lucrurile pot lua o turnură extrem de competitivă. Există competiție între voi sau e o mândrie să le știi si pe ele extrem de focusate și hotărâte să realizeze tot ce e mai bun pe plan muzical?

Nu, nu există competiție; ba chiar din contră, ne ajutăm și ne bucurăm de realizările fiecăreia dintre noi. Suntem foarte apropiate și ne susținem reciproc. Suntem mereu prezente la evenimentele importante din viețile fiecăreia și avem o relație foarte specială. De mici copii am fost uniți. Ne încurajăm și ne mobilizăm una pe cealaltă și ne dorim ca pe viitor să reușim să facem ceva și împreună pe plan muzical. 🙂

Dacă ai putea să alegi câte un atribut muzical de la surorile tale pe care să ți-l însușești, ce ai alege?

Cred că de la Maria aș alege puterea cu care cântă, timbrul ei grav și nebunia ei pe scenă. De la Flavia aș alege niște inflexiuni pe care ea le face într-un mod foarte special și gingaș. Iar de la Francesca aș lua vocea aceea curată, sensibilă și puternică în același timp, împreună cu inflexiunile pe care le face într-un mod foarte original.

14039884_1026809817439782_2681780931991130828_n

Care sunt artiștii tăi preferați? De la cine iți vin influențele?

Artiștii mei preferați și cu care rezonez din punct de vedere musical sunt: London Grammar, Birdy, Florence and the Machine, Coldplay, Aurora, Ed Sheeran, The Jezabels, Lorde, Daughter, Seafret, Amber Run, Lana del Rey, Kimbra, Archive, James Bay, Sia, Mumford and Sons, Alanis Morissette, Tori Amos, Norah Jones, Tracy Chapman, Muse, 30 Seconds to Mars, însă mai sunt mulți alții pe lângă aceștia. 🙂

Care carte dintre cele pe care le-ai citit până acum crezi că are cea mai mare muzicalitate?

E greu să mă hotărăsc, dar cred că Oscar și Tanti Roz. E un roman pentru toate vârstele, scris de către Eric Emmanuel Schmitt, are o muzicalitate aparte, îmbină acordurile majore cu cele minore, bucuria cu tristețea, copilăria cu maturitatea, viața cu apusul vieții. Te face să și râzi, dar și să plângi. Îți cântă viața unui suflet.

Ce-ți place și ce nu îți place la muzica made in România?

Mă bucur să vad că există trupe și artiști care au un respect față de sine și de cei care îi ascultă, care transmit ceva real publicului. Îmi place și că mai sunt muzicieni și producători buni ce-ar putea să schimbe în timp traiectoria muzicii de la noi și că există și trupe cu un sound aparte. Din păcate, o parte din acești artiști nu sunt suficient de promovați de radiouri și de media în general. Noroc cu internetul care, probabil, cu timpul, va lua o amploare și mai mare. În schimb, nu-mi place ce se întâmplă în zona mainstream de la noi, unde e promovată și muzica frivolă, cu versuri fără mesaj, care nu spun, de fapt, nimic, iar diversitatea de genuri muzicale este limitată. Din fericire, există totuși și artiști consacrați sau la început de drum care au venit cu un produs de calitate. Sper să evolueze lucrurile în așa fel încât atât oamenii care coordonează radiourile, cât și oamenii de rând să fie mai deschiși, să încerce să consume și alte genuri de muzică, pentru că știu că avem artiști buni la noi în țară care trebuie promovați.

Să presupunem că pentru o zi tu ești directorul de programe la un radio comercial. Pe cine am asculta?

În primul rând am asculta mai multe genuri de muzică. Am asculta artiștii pe care i-am enumerat mai sus: London Grammar, Coldplay, Florence and the Machine, Lorde, Lana del Ray, Birdy, Muse, 30 seconds to Mars, Ed Sheeran,Norah Jones, Aurora, James Bay, Sia,  Imagine Dragons etc. Pe lângă aceștia, am asculta și Rihanna, Beyonce, Ariana Grande, Disclosure și alți artiști din această branșă, aș ține cont de cerințele publicului, dar nu aș depăși o anumită limită. În ceea ce îi privește pe artiștii de la noi din țară, am asculta Byron, Vama, Vița de Vie, Robin and the Backstabbers, Vunk, Moonlight Breakfast, Yelllow și alți artiști mai puțin populari în rândul publicului român. Totuși, nu aș uita nici de cei care sunt deja în vizorul radiourilor: Feli, Mihail, Smiley, Delia, Loredana etc. Aș da posibilitatea tinerilor talentați să se afirme și aș elimina tot ceea ce nu are valoare.

Ligia, îți mulțumesc mult de tot pentru amabilitate și îți doresc mult succes în tot ceea ce ți-ai propus!

Mulțumesc și eu mult de tot pentru conversație, Vlad. 🙂 Succes și ție în tot ceea ce faci și vă aștept atât pe tine cât și pe cititorii tăi la recitalul meu de sâmbătă (17 decembrie) de la Hanul Gabroveni, începând cu orele 18. Va fi o atmosferă magică, timp de o săptămână (17-23 decembrie) va avea loc ALT.CRACIUN, un târg alternativ de Crăciun ce sărbătorește industriile creative din București.  Ne vedem acolo!

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.