MUZICA SI FILMELE

Am cei mai faini prieteni reali si virtuali. Acum ceva zile, pe Facebook, va rugam sa imi spuneti ce soundtrack-uri sau ce piese din filme v-au incantat de-a lungul vremii. M-ati coplesit cu raspunsurile, atat in privat cat si pe pagina personala de FB si pentru asta va multumesc. Am citit acolo raspunsuri extrem de variate ceea ce ma bucura deoarece astfel am descoperit din nou ce gusturi diversificate si interesante in materie de muzica au prietenii mei si de asemenea am descoperit muzici noi datorita voua.

Datorita raspunsurilor voastre am trecut pentru prima oara sau am retrait magia unor coloane sonore a unor filme care au fost apreciate si datorita muzicii din ele. Am sa fac un slalom rapid printre raspunsurile voastre si am sa trec prin „Guradians of the Galaxy” (si soundtrackul la partea a doua e fain), prin Twin Peaks (o coloana sonora care mi-a bantuit adolescenta si pe care o ascultam pe repeat), prin compozitiile exceptionale ale lui James Horner si Hans Zimmer care au facut din „Braveheart” si „Gladiator” doua capodopere.

Am trecut prin Top Gun si Nasul, prin Sound of Music si Conquest of Paradise (o alta capodopera, marca Vangelis), prin Pantera Roz, prin West Side Story si Breakfast at Tiffany’s sau LaLaLand si Sicario. M-am trezit iarasi copil la soundtrackul din Trolls sau Wall-E si Cartea Junglei.

Mi-ati mai scris despre westernurile lui Sergio Leone plus alte capodopere cinematografice ca Strada Hanovra, Afacerea Pigot si multe dintre ele m-a dus cu gandul la Ennio Morricone si magnificele sale compozitii.

Mi-ati mai scris despre multe alte coloane sonore faine de tot, capodopere ale unor compozitori uriasi in industria muzicii de film:  Hans Zimmer (Inception, Interstellar, The Lion King, The Dark Kinght, Gladiator, 12 years a slave, The thin red line, The Last Samurai, etc.),

John Williams autorul unora dintre cele mai cunoscute coloane sonore din istorie (Superman, Indiana Jones, Jaws, E.T., Schindler’s List, Harry Potter, Memoirs of a Geisha, Star Wars),

Craig Armstrong, unul dintre preferatii mei (Romeo+Juliet, Moulin Rouge, Love Actually, Ray, Me Before You, In Time, The Great Gatsby versiunea 2013).

Mi-am adus aminte si de Vangelis cu ale lui Chariots of Fire, Blade Runner (versiunea din `82) si Conquest of paradise

si de Randy Edelman cu ale sale The Last of the mohicans (impreuna cu Trevor Jones), Twins, My cousin Vinny, Dragonheart.

Soundtrackul din The Last of the Mohicans este preferatul meu dintre toate. Si filmul m-a prins foarte tare si datorita muzicii originale.

O coloana sonora buna nu inseamna doar tema muzicala. Inseamna uneori si o colectie de cantece care sa intareasca mesajul scenelor din film. Exista foarte multe filme unde tema muzicala e prea putin bagata in seama in schimb colectia de cantece din ele au ramas in memoria tuturor. Exista filme cunoscute pentru cate o piesa sau cantece cunoscute pentru ca au aparut in anumite filme.

Printre cele mai cunoscute exemple, primele care imi vin in minte, sunt My Heart Will Go On interpretata de catre Celine Dion, piesa care a promovat atat de bine mega-succesul Titanic sau I Will Always Love You, cantata de Whitney Houston si care face parte din soundtrackul filmului The Bodyguard.

Va mai aduc aminte de Leave Your Hat On din filmul 9 ½ Weeks sau despre It Must Have Been Love a celor de la Roxette si care s-a potrivit atat de bine in Pretty Woman.

De asemenea, My Immortal a celor de la Evanescence se potriveste exceptional pe una din scenele filmului Daredevil.

Alta piesa care mie mi-a placut foarte mult cum s-a potrivit pe scenele din filmul respectiv e Roads Untraveled a celor de la Linkin Park. O puteti auzi in partea de final a filmului Need for Speed.

V-am promis ca va spun si care sunt soundtrack-urile mele preferate. Ei bine, cand vine vorba despre coloane sonore cu teme muzicale dedicate, iubesc la nebunie temele muzicale din The Last of the Mohicans (compozitori Trevor Jones si Randy Edelman), In Time, Moulin Rouge, Love Actually, The Great Gatsby si Cruel Intentions (compozitor Craig Armstrong), Titanic, Legends of the Fall, Braveheart (compozitor James Horner), Man on Fire, Kingdom of Heaven, Domino (compozitor Harry Gregson Williams), Black Hawk Down, Thin Red Line, Sherlock Holmes, Pearl Harbour, The Rock (compozitor Hans Zimmer). Si mai sunt multe, multe.

De asemenea imi plac si colectiile de cantece prinse in coloanele sonore din urmatoarele filme : Love Actually, Great Expectations (varianta cu Ethan Hawk si Gwyneth Paltrow), The Bodyguard, LaLaLand, Matrix, Suicide Squad si lista poate continua.

Astept cu nerabdare comentariile si parerile voastre.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.