JOIE DE VIVRE: FLORIN RISTEI

Salut,

invitatul meu de azi e un baiat simpatic, extrem de talentat, cantaret, compozitor, prezentatot de televiziune. Multe calitati nu? De fapt cred ca cel mai bine il descrie cuvantul: „showman” sau „entertainer”. Pentru ca daca ai fost macar o data la un concert al sau si al trupei sale, cu siguranta ca vei merge si a doua oara. Si a treia oara. Si tot asa…

Ne-a cucerit de mic cand ne canta despre colega lui, Dana. Apoi a fost unul dintre componentii trupei Marfar. A castigat sezonul trei de X-Factor. A jucat in musicaluri. Parca s-a nascut pe scena. Dar daca nu s-a nascut pe scena, cu siguranta ca scena e viata lui. Florin Ristei, vocalistul trupei FREESTAY, este invitatul meu de azi. Va invit sa descoperiti un tip foarte fain in interviul de mai jos.

17475470_10206363852653963_1913324106_o

Salut Florine si multumesc pentru amabilitate. Am sa incep cu cea mai simpla intrebare din lume : ce inseamna muzica pentru tine ?

O sa raspund cu un citat, pare cliseic uneori, insa cred ca reflecta cel mai bine. Muzica vorbeste si completeaza atunci cand cuvintele nu iti pot exprima sentimentele.

Esti unul dintre cazurile fericite de artist cu succes si la o varsta frageda cat si ca adult. Asadar pot sa te descriu ca pe un calator intr-o calatorie muzicala totala ?

Categoric. Tot ce fac de aproximativ 20 ani, se invarte in jurul muzicii.

Ce gandeai cand erai pe scena cu Amici, doar un copil, apoi ce simteai cand erai la Marfar, déjà alt nivel si acum, cand Freestay este de fapt Florin Ristei ?

Uitandu-ma in spate, constat ca lucrurile nu prea s-au schimbat. Pe scena ma refer. Ma surprind de fiecare data, sau ma uit la poze si filmari si constat ca pasiunea si placerea de a canta nu s-a diminuat deloc. Este constanta de la AMICI incoace, ba chiar pot sa spun ca ia amploare cu fiecare pas in plus pe care il fac.

Ai simtit in vreun moment ca ai renuntat la copilarie si adolescenta pentru muzica, pentru cariera ?

Nu, absolut niciodata. A stiut si mama sa echilibreze situatia incat sa nu simt vreun sacrificiu. Am facut totul din placere, si am avut si timp liber, cand am vrut. La fel ca acum. Un om fericit si bogat este un om care are si timp liber pentru el.

Esti una dintre cele mai complete voci masculine de la noi. Am avut bucuria sa te vad si acult pe viu in « Fantoma de la Opera », am avut aceeasi bucurie sa te vad si sa te aud cantand aproape toate genurile muzicale. Esti un fel de cameleon pe scena dar care e stilul muzical cel mai apropiat de inima ta ? Ce stil muzical e omul Florin Ristei ?

N-as sti sa definesc exact stilul meu. Imi pun amprenta personala (imi place sa cred) pe orice bucata muzicala pe care o interpretez. Imi place si pop-opera, imi place si rockul, imi place si gospel. Daca chiar ar trebui sa aleg , as zice ca imi place muzica scrisa bine, care ma surprinde instrumental si vocal, si care nu ma lasa sa ma plictisesc.

Ce gandeste omul Florin Ristei despre artistul Florin Ristei ?

O sa-l intreb cand o sa-l intalnesc 🙂

Intru intr-o zona populata de intrebarile « standard » pe care le adresez invitatilor si una dintre ele este : care e cea mai muzicala carte pe care ai citit-o ?

Uite, nu m-am gandit niciodata din perspectiva asta. Daca ar fi sa raspund mot-a-mot, probabil ar fi cartea de teorie muzicala, de prin liceu 🙂 In rest, spre rusinea mea, de cativa ani, nu am mai avut rabdarea sa citesc ceva, tiparit pe foaie. Ma documentez foarte mult online, citesc biografii de artisti, ascult discografii, citesc pe ipad, dar un titlu muzical nu stiu sa-ti zic acum. Ma gandesc pentru data viitoare !

Ce muzica asculti atunci cand esti doar tu cu tine ? Ce placeri nevinovate ascunde playlistul telefonului tau ?

Nu am muzica pe telefon, asta unu la mana 🙂 Ascult in masina albume, ascult discografii, mi se pune pata pe diversi artisti, si ii ascult obsesiv. In ultimii ani, prefer Bruno Mars, Justin T, ascult mult Gospel (Fred Hammond, Tye Tribett) si orice alt artist pe care mi-l arata colegii de trupa !

Esti unul dintre putinii castigatori de concurs de talente televizat (X-Factor in cazu tau) care a avut succes si dupa aceea. Marea majoritate a castigatorilor de astfel de concursuri televizate au disparut undeva in nenat. De ce crezi ca se intampla asta cand la momentul cand ei ies castigatori din emisiune par sa aiba totul : notorietate, o « stampila de calitate » aplicata de votul popular, relatii in industrie gratie antrenorilor pe care i-au avut ? De ce nu au succes si dupa aceea ? Pare ca din astfel de emisiuni au mai mult de castigat vocile care nu castiga (vezi cazul Feli, Liviu Teodorescu, etc).

img_4440

Concursul te ajuta in anumite limite. Iti deschide usi, te expune publicului, inveti multe in TV, insa nu iti pune totul pe tava, nu-ti baga in traista. In momentul in care concursul s-a incheiat, fie ca esti castigator sau nu, trebuie sa nu te opresti din drumul pe care ti l-ai propus, daca ti-l doresti cu adevarat si daca pasiunea este mare. Trebuie sa tragi tare, trebuie sa muncesti, trebuie sa fii consecvent si nu in ultimul rand sa ai foarte foarte multa rabdare. O cariera se construieste in ani. Succesul castigat peste noapte, se pierde in urmatoarele 2 nopti.

Dintre piesele tale, care e cea care ti-e cel mai aproape de suflet ?

„Din intamplare”. E povestea vietii mele de la momentul respectiv .

Am admirat intotdeauna la tine faptul ca esti prieten foarte bun cu cantatul live. Stiu si cred ca doar cantand live poti sa iti exprimi cu adevarat sentimentele pe scena. De ce crezi ca, in continuare, unii artisti de la noi inca triseaza si sunt mai buni prieteni cu cd-ul decat cu o trupa de acompaniament ?

Sunt si unul dintre cei mai mari hateri pe partea asta de live. Vad artisti care inca mai incearca sa pacaleasca, la radio, la tv, la concerte, cu playback sau cu un live «trucat ».  Probabil acolo le sunt limitele. Nu e nicio problema, fiecare are drumul lui. Insa nu suport cand vad artisti, in 2018, care inca incearca sa pacaleasca publicul. Este evident, oamenii care te asculta sunt mai mult sau mai putin cunoscatori. Dar intr-o era a tehnologiei, cand avem atat acces la informatii si la muzica, mi se pare penibil sa incerci sa-ti iei la misto publicul.

Stim foarte bine ca peste tot in lume « sex sells » si ca multi artisti si artiste vand doar atunci cand mai dau o haina jos de pe ei. Simti acest lucru, ca trebuie uneori sa muncesti mai mult pentru a compensa diferenta de imagine intre tine, un artist care se bazeaza in principal pe voce si artistii care se bazeaza mai putin pe voce si mai mult pe o imagine mai mult sau mai putin reala ?

Ne lovim de situatia asta destul de des. Nu vrei sa stii cat de greu e pentru o echipa de 9 baieti (suntem 6 pe scena + 2 tehnici + sunetist) sa isi faca loc in industrie. Reusesti prin profesionalism si seriozitate. Nu dispui de atuurile domnisoarelor. Insa, sunt convins, ca fiecare are locul lui. Important este ce-ti doresti si unde vrei sa ajungi. Eu vreau doar sa ma simt bine. Si asta fac !

Stiu ca esti satul probabil sa auzi doua intrebari : cine este Dana ? 🙂 si aia cu planurile de viitor. Ma abtin si nu te intreb nimic de genul asta. In schimb te intreb ce crezi ca mai ai de realizat in domeniul muzical ?

Cred ca abia acum este perioada cand incepe adevarata <cariera> in muzica. Am invatat aproape 20 ani, am destula experienta, am o echipa puternica, niste principii solide, un background curat, am aproape toate piesele dintr-un puzzle. Important e ca acum, de la 30 ani in sus, sa fi acumulat destule informatii incat sa-l pot rezolva

De cine iti place mai mult: de Florin omul de televiziune sau de Florin omul de pe scena cu un microfon in mana si cu band in spate?

CATEGORIC microfon si band.

Cum ai descrie o cariera de succes in industria asta muzicala de la noi ? Cat la suta e talent, cat la suta munca, noroc cam cat la suta sa fie ?

O sa zic proportiile in cazul de fata. Cred ca sunt undeva la 75% din potential. Adica am 30% talent (maxim cat mi-as fi putut dori), 30% munca (din 40% maxim)  si 15% noroc (din 30% posibil). Imi plac cifrele, am terminat profil real 😀

De ce auzim aceleasi piese la radio, non-stop desi oferta e infinit mai larga ?

As vrea sa-ti raspund, dar ma enervez degeaba, si mai bine sa fim pozitivi (ma asteapta si prietenii la FIFA in camera cealalta, si n-are rost sa-mi stric starea)

Tot legat de radiouri, cat crezi ca mai rezista radiourile clasice avand in vedere avantul tot mai mare al online-ului ?

O sa mearga impreuna ambele, si radiourile comerciale, si online-ul targetat. Este public destul. Educatia este cea care a facut intotdeauna diferenta si care va face diferenta si pe viitor. De toate, pentru toata lumea.

img_4435

Pe finalul interviului revin la metafora cu calatoria muzicala. Sa ne imaginam ca toata cariera ta muzica e o calatorie. Cam pe la ce borna a drumului crezi ca esti ?

La borna de 30 de ani. Cel mai misto, intr-o calatorie, este DRUMUL. Destinatia poate n-o s-o aflam niciodata, evolutia e continua, invatam la fiecare pas. Conteaza ce facem pe drum, nu cand o facem.

Las aici un text, dupa care ma ghidez : You need to destroy the idea that there’s an expectation to do things by a certain age. You don’t have to be married with kids at 25. It’s okay to not have your dream job at 30 or to not have graduated by 22. There are no rules to life. Life is neither a race, nor a competition.

Florine, iti multumesc inca o data pentru amabilitate si mult succes in continuare.

Sursa foto: pagina oficiala de Facebook a trupei Freestay: FREESTAY OFFICIAL

 

Publicitate

Un gând despre „JOIE DE VIVRE: FLORIN RISTEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.