BANCUL CU CHINA

Stiti bancul cu „china”? Chin au dat si acum tragem toti de pe urma lor. Dar din pacate nu e un banc sau daca e cumva un banc, este unul extrem de prost.

Unul dintre lucrurile pe care le experimenteaza acum tot mai multi dintre oamenii planetei si deci si concetatenii nostri, este statul acasa. Din pacate sau din fericire, destui dintre cei care stau acasa si spun ca lucreaza de acasa, de fapt nu prea au obiectul muncii. De aici rezulta ca au o gramada de timp liber la dispozitie si incearca sa si-l umple cum pot. Unii citesc o carte, altii citesc presa, altii citesc „sfantul Facebook” si isi iau de acolo si doar de acolo, sursele de informare. Cum apare un articol, o propozitie, o fraza despre ce se intampla acum in lume si care rezoneaza cu parerea pe care si-au facut-o ei, ala e adevarul absolut. Nu-i intereseaza sa se informeze putin, sa vada cine a inceput-o, de unde si cum a aparut stirea respectiva. E atat de simplu in secolul XXI sa ramai informat din surse sigure si corecte, cu un minim efort de cautare in google. Dar uneori si efortul ala e prea mare pentru unii.

De ce am facut toata polologhia de mai sus? Pentru ca vad, pe aceleasi retele sociale si chiar si in unele publicatii asa -zis serioase, ca in ultima vreme se face o propaganda extrem de intensa despre cat de minunati sunt chinezii astia care ajuta pe toata lumea si trimit masti si ajutoare peste tot unde e nevoie.

Ba, voi sunteti batuti in cap? V-o luat izolarea mintile si nu mai ganditi? Pai cum ma sa-i ridicati in slavi si sa-i laudati pe chinezi, cand din cauza modului in care maretul Partid Comunist Chinez a gestionat situatia inca de la inceput, s-a ajuns ca acum o lume intreaga sa sufere? Cum a ajuns virusul in China nu am de unde sa stiu, si vad ca se acuza unii pe altii la nivel planetar (ma refer la aia mari, nu la noi, ca noi…) ba „ca tu mi-ai adus-o cand ai venit in vizita”, ba ca „ti-ai facut-o singur, cu mana ta pentru ca ti-a scapat dintr-un laborator”. Nu stiu sursa initiala si acum, sincer nici nu ma intereseaza pentru ca acum e cam fiecare pentru el si de la faza de invinovatire s-a ajuns la faza pe scoala a olimpiadei de limbi straine „ba pe-a ma-tii”.

China, in momentul cand au aparut primele cazuri si deja era evident ca e extrem de contagios totul, s-a jucat de-a musamalizarea, s-a jucat de-a „totul e ok”, s-a jucat de-a „adunari populare cu ‘jdemii de participanti” doar ca sa arate ca totul e ok, sau cum s-ar spune la noi: „avem de toate” sau „nici usturoi n-am mancat si nici gura nu-mi miroase”. Cand au inceput sa recunoasca, era deja prea tarziu.

Am vazut si ridicarile in slavi, ca ce rapid au construit chinezii nu stiu ce spital, ce rapid, ce ultra, ce mega, ce wow. Pai mai oameni buni, ala e stat comunist, mai altfel decat ce-am avut noi , dar tot comunist, tot cu turma si tot la comanda, incolonarea si la munca. Fara drepturile omului, fara mila, fara mama, fara tata. Ura si traiasca Partidul.

Revenind la minunatele donatii pe care le face acum China peste tot, eu le vad la fel ca un accident de masina, in care unul beat sau drogat iti face praf familia pe zebra, apoi arunca in tine cu zecile de mii de euro ca sa iti vezi de treaba ta si sa nu faci scandal. El scapa basma curata si peste ceva vreme pozeaza si in victima: pai eu l-am ajutat, eu i-am dat, eu am avut grija. Ce daca i-am facut praf viata si familia? Sa fie recunoscator ca i-am dat si ca nu l-am calcat si pe el cu masina.

O stire de ultima ora, ne spune ca testele de depistare rapida a covid-19 pe care China le-a trimis in Spania sunt eficiente in proportie de 30% si deci statul spaniol nu le mai foloseste. Mai ramane ca poporul chinez, prin reprezentantii sai de seama, fruntasii partidului, sa stranga mastile folosite de populatie, ca doar nu le mai trebuie, si sa le trimita intr-o tara mai de mana a doua sau a treia drept donatie si sprijin. Nu m-ar mira.

Asa ca, rugamintea mea e sa fim atenti ce citim, de unde citim, sa ne informam si sa fim destepti, atat cat putem. In rest, sper ca sunteti bine, ca stati acasa si ca voi si toti ce dragi va vedeti prin skype momentan.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.