RAZBOINICUL NIMICULUI INTR-O LUME A PACII

Nu cred ca mai trebuie sa fac eu rezumatul scandalului mondial al momentului dar daca, totusi, mai exista cineva care nu stie la ce ma refer, haideti sa vedem despre ce e vorba. Informatiile le-am cules din presa australiana, presa americana si franceza precum si din presa autohtona.

Unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie, dupa unii specialisti si conform statisticilor, din punct de vedere strict sportiv, cel mai mare jucator de tenis din istorie, domnul Novak Djokovic, a trimis catre Federatia de Tenis Australiana, niste intrebari cu privire la dorinta lui de a participa la primul turneu de mare slem al anului, Australian Open. Intrebarile vin in contextul in care, supusa de autoritati unor perioade infioratoare de lungi de lockdown, ceva ce veselii petrecareti de pe Valea Prahovei nici nu si-ar putea inchipui atunci cand se cearta cu jandarmul pentru a-si trage masca si peste nas, Australia, cu o populatie vaccinata in proportie de 90%, are stabilit clar, prin lege, ca oricine doreste sa intre in tara, trebuie sa fie vaccinat! Ca orice tara suverana, Australia are dreptul sa-si faca legile exact asa cum doreste, si nu e dreptul sau treaba oricui altcuiva decat al australienilor, sa-si dea cu pararea daca legile de acolo sunt bune sau rele. Exceptiile de intrare in tara pentru persoanele nevaccinate fac parte dintr-o lista de afectiuni medicale extrem de grave si neplacute pentru sanatatea oricarui cetatean de pe planeta.

Revenind la cazul de fata, domnul Djokovic, bine cunoscut pentru faptul ca nu e vaccinat si nu doreste sa se vaccineze, si la urma urmei e dreptul domniei sale sa aleaga daca se vaccineaza sau nu, a trimis intrebarile despre care scriam mai sus, tocmai pentru a afla, cum poate el intra intr-o tara daca nu indeplineste niciunul dintre crieteriile pe baza carora se acorda exceptia de intrare. Sincer, orice om cu putin simt al ridicolului si al respectului de sine, s-ar fi oprit aici si ar fi inteles ca nu are ce cauta in tara respectiva pentru ca nu indeplineste niciun criteriu de intrare acolo. Dar nu si razboinicul Balcanilor aflat in exil la Monaco.

photo credit: the guardian

Organizatorii turneului, in speta Federatia Australiana de Tenis, dorindu-si, normal, sa-l aiba la start pe numarul 1 mondial, si bineinteles, gandindu-se si la partea financiara deloc neglijabila si care ar fi avut de suferit de pe urma lipsei domnului Djokovic, l-au sfatuit cum au putut ei mai bine dar se pare ca l-au sfatuit prost si fara sa tina cont de legile federale ale Australiei. L-au indemnat pe jucator, ca de altfel si pe alti 25 de jucatori si jucatoare nevaccinati, sa trimita dosare medicale care sa ateste de ce nu pot sa fie vaccinati si pe baza acestor dosare, daca e cazul, sa primeasca derogari. Dosarele, din ce scrie presa si spun autoritatile, au fost secretizate, in sensul ca nu s-a stiut numele sportivului, si trimise spre consultare catre doua comisii medicale, una intrunita de catre Federatia Australiana de Tenis si cealalta din partea guvernului statului Victoria, statul australian din care face parte orasul Melbourne, locul de desfasurare al Australian Open. Pe baza dosarelor, ambele comisii, au stabilit ca domnul Djokovic are acoperire medicala sa poata juca la Australian Open, deci din punct de vedere al legislatiei muncii, poate juca si nu trebuie sa stea in carantina. Va rog sa urmarim foarte clar enuntul pentru ca e extrem de important si am sa repet: are acoperire medicala sa poata juca la Australian Open, deci din punct de vedere al legislatiei muncii, poate juca si nu trebuie sa stea in carantina.. Astfel, domnul Djokovic, a aplicat pentru viza, unde a trebuit sa incarce electronic o declaratie de calatorie. In aceasta declaratie de calatorie, dansul declara ca a trecut recent prin boala. Raspunsul primit, tot electronic a fost ca poate continua cu aplicatia pentru obtinerea vizei de intrare. De fapt, e vorba despre o intreactiune 100% cu un soft care analizeaza ceea ce ai introdus tu si iti da verde sa aplici pentru viza si sa o si obtii.

FOARTE IMPORTANT: Nicaieri nu i se garanteaza si accesul in tara! In Australia, la fel ca si in SUA de exemplu, ultimul cuvant il are ofiterul de imigrari de pe aeroportul pe care aterizezi. Poti sa ai viza valabila, daca actele pe care le prezinti la ghiseul de imigrari nu sunt in regula, NU INTRI! Domnului Djokovic, asadar, i s-a transmis ca pe baza acelui test pozitiv cum ca a trecut prin boala in decembrie, poate sa primeasca viza si ca nu va sta in carantina daca intra in tara. DAR NICAIERI, NU I SE SPUNE NEGRU PE ALB: DA, O SA POTI INTRA FARA PROBLEME IN AUSTRLIA, PE BAZA ACELUI DOCUMENT! Era si greu sa-i spuna cineva asa ceva, pentru ca nu ar fi fost acoperiti de nicio lege australiana in vigoare.

Sunt evidente balbele autoritatilor australiene. Fiind totusi vorba de un personaj faimos pentru optinuile sale anti-covid si anti-vaccin, probabil ca o verificare mai riguroasa a cererii sarbului inainte de plecarea spre Australia s-ar fi impus. E de altfel, ceea ce Federatia Australiana de Tenis a si cerut in scris catre Ministerul de Interne, un raspuns clar daca pe baza acelor documente, acesti sportivi exceptati pot intra sau nu in Australia. Raspunsul e unul tipic birocratic si anume: „documentele se vor analiza de catre ofiterul de pe aeroport, conform legilor in vigoare”. Cate nu puteau fi evitate daca domnul care a oferit acest raspuns era putin proactiv si scotea putin nasul din Solitaire? Oricat ne-am tine de drepti si egali si ce frumos e sa fim toti egali in fata legii, pararea sincera si personala, ca daca se dorea cu adevarat, tocmai pentru cine este ca sportiv domnul Djokovic, s-ar fi putut gasi o cale frumos impachetata prin care prezenta sa la un turneu intr-un sport unde este cel mai bun din lume, s-ar fi putut rezolva elegant. Dar cand se lovesc aroganta sarbeasca de inflexibilitatea functionarilor australieni, iese circul care a iesit.

Continuarea se stie: domnul Djokovic, ajuns in Australia, nu primeste dreptul de intrare in tara, pentru ca, ce sa vezi, nu avea nicio justificare medicala din cele de pe lista de exceptii ale guvernului australian. Si deci i se anuleaza viza si este plasat intr-un hotel de 3 stele (vai ce oroare) impreuna cu alti cetateni care trebuiau sa stea in carantina pana la finalizarea situatiei lor. Acum, sa ne intelgem, presa de la noi, in cel mai pur stil balcanic, a venit cu titluri ca detentie, hotelul ororilor, incarcerat. Nici pomeneala de asa ceva. Domnului Djokovic i s-a pus in vedere pe aeroport ca viza i-a fost revocata, a fost anuntat si in scris de acest lucru si tot in scris i s-au prezentat si motivele, avand de ales intre a parasi imediat Australia sau de a fi plasat in custodie in acel hotel pentru persoane care intampina aceeasi problema, pana la rezolvarea apelului. Sarbul a ales cea de-a doua varianta. Cu amendamentul ca daca si-ar fi dorit, ar fi putut pleca oricand, singura chestie fiind ca putea pleca oricand, oriunde, dar afara din Australia. Asta ca sa mai demontam mitul cu hotelul ororilor.

S-a facut apel si un judecator australian a decis ca modul in care i-a fost revocata viza pe aeroport nu a fost conform procedurii. MARE ATENTIE: judecatorul nu s-a pronuntat daca domnul Djokovic are sau nu dreptul sa primeasca viza sau sa intre in Australia. Ci doar i-a reacordat viza pe care o avea deja si care-i fusese anulata pe aeroport fara sa se respecte toate procedurile.

photo credit: the guardian

La ora la care scriu aceste randuri, guvernul australian, in speta ministrul pentru imigratie, ia in considerare anularea vizei domnului Djokovic si expulzarea sa din Australia. E dreptul sau, are acest prerogativ, mai ales ca s-a descoperit ca domnul Djokovic a mintit si in declaratia cu privire la tarile tranzitate in cele 14 zile premergatoare ajungerii in Australia.

Astea au fost faptele, acum urmeaza comentariul meu. Daca ati avut rabdare pana acum, mai aveti putin.

Domnul Djokovic a prezentat un document emis in data de 16 decembrie 2021 de catre Institutul de Sanatate Publica din Serbia care atesta ca jucatorul de tenis a fost confirmat pozitiv cu covid-19 in urma unui test PCR efectuat in aceeasi zi. Din punctul meu de vedere si imi asum total ce scriu aici, acest document e o facatura ordinara, creat special pentru domnul Djokovic astfel incat acesta sa poate sa arate ceva la intrarea in Australia. Pe ce imi bazez aceasta afirmatie? In primul rand, un om care tocmai a fost instiintat ca are covid-19, nu poate, decat daca este lipsit total de orice busola morala si etica si de orice simt de raspundere, sa participe in data de 17 decembrie la o intalnire cu zeci de copii, pe care-i imbratiseaza, ii felicita, etc. Cat de josnic sa fii sa mergi in mijlocul unor copii cand tu tocmai ai fost diagnosticat cu covid? Nu ma astept ca autoritatile din Serbia sa ia vreo masura in aceasta directie, avand in vedere cum a reactionat aceasta tara, care pare mereu in cautarea unor fantasme si a unor inamici invizibili care sa le justifice toate pornirile de gica-contra si astfel sa nu-si piarda aura de razboinicii Europei (nu e cazul acum sa reamintim ororile si genocidul comis de acesti „mari razboinici”). Asadar, nu ma atept sa se ia vreo masura impotriva unuia care, cel putin pe hartie are covid si se plimba liber printre copii.

Pe data de 18 sau 19 decembrie, tot posesorul de certificat de covid pozitiv Djokovic, se plimba la o sedinta foto pentru L’Equipe. Straniu lucru covidul asta care nu se atinge de zei autointitulati decat pe hartie. De altfel, jurnalistii de la New York Times au cercetat mai atent acel cod QR de pe certificatul sus-numit si ce sa vezi? Apare ca rezultatul e negativ. Evident, ca in orice tara balcanica, dupa cateva ore, acest cod QR a fost reactualizat de catre Institutul care l-a eliberat si acum e totul ok, apare cu rezultat pozitiv.

Mai indraznesc sa afirm ca intreaga afacere a fost facuta in cardasie cu Federatia Australiana de Tenis. Pentru ca daca urmaresti firul eventimentelor si conversatiile dintre acest for si echipa domnului Djokovic, pare ca acestia au cautat impreuna, asiduu, o cale prin care sa gaseasca cu orice pret, orice justificare pentru a-l avantaja pe domnul Djokovic sa intre in Australia.

Nu mai zic de faptul ca documentele pentru cei trecuti prin boala care doreau exceptii sa joace la AO trebuiau trimise pana pe 10 decembrie, orice document primit ulterior nemaitrebuind sa fie luat in seama de catre organizatori. Acestea sunt detalii deja pentru toti cei care cred ca toti suntem egali. Nu suntem.

Evident ca si contextul politic si epidemiologic din Australia au avut un cuvant de spus in toata aceasta situatie dar pentru mine, personal, pe baza tuturor celor citite, imi sunt foarte clare doua lucruri: primul e ca domnul Djokovic nu are nicio justificare in acest moment pe baza careia sa primeasca exceptia de intrare in Australia si ca se afla inca acolo doar din cauza unor balbe de procedura; si al doilea e ca domnul Djokovic, desi nimeni nu o spune cu subiect si predicat, a produs un certificat fals care sa ateste ca vezi Doamne a avut covid, taman la fix ca sa poata participa (teoretic) la acest turneu, deci e un trisor si un falseur.

In rest, mai putem observa delirul familiei Djokovic, delir care nou celor din Balcani ne este atat de familiar. Am vazut acelasi delir cu dusmani imperialisti inchipuiti, cu monstruoasa coalitie, cu statul paralel, la toti cei prinsi cu minciuna in ultimii ani si pusi in fata demascarii pentru ceea ce erau de fapt: niste ipocriti mincinosi si infractori. Toti, asa cum familia Djokovic face acum, s-au crezut zei, nemuritori si de neatins, privilegiati care au dreptul sa intre oriunde, oricum, fara sa respecte nicio regula, mincinosi, manipulatori dar care, in final, au fost demascati pentru ceea ce au fost de fapt: niste gainari care pentru o scurta perioada de vreme s-au crezut Dumnezeu.

Ce dovada de dementa in derulare vrem mai mult decat conferinta de presa de ieri pe care a sustinut-o familia Djokovic? O punere in scena demna de cele mai complicate diagnostice psihiatrice, intrerupta tocmai cand incepeau intrebarile incomode si incheiata cu o behaila patriotarda si sincer, mai mult decat retarda.

Din tot acest scandal, nicio parte nu iese curata. Oficialitatile australiene s-au facut de ras pentru cum au gestionat pana la urma acest circ. Familia domnului Djokovic ne-a demonstrat inca o data ca degeaba ai fost prin lume daca nu ai invatat nimic si te comporti tot ca un prost fudul care se mandreste, de fapt, cu nimic.

photo credit: nzherald.com

Dar cei mai mari doi pierzatori sunt sportul si mai ales numitul Novak Djokovic. Numit care tace malc, nu zice nimic, nu explica nimic, nu simte ca are de dat explicatii, macar despre prezenta sa printre copiii aia stiindu-se pozitiv. Dar nici nu ma astept sa o faca. El este Nole, aparatorul asupritilor, conducatorul cruciadei impotriva a orice nu-i convine lui. Totusi, poate putin literatura istorica nu i-ar strica. Dar el este acel sarb mandru care se razboieste cu toti si care se bucura cand doboara un avion inamic desi razboiul e pierdut si tara e in ruine. El este acel razboinc solitar intr-o lume care cauta cu disperare pacea. Sincer, draga Nole, din pacate, se pare ca razboaiele nu mai sunt la moda, oricat ai vrea tu si familia ta si cei care pleaca pe fentele tale sa credeti.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.