Salutare dragilor,
Invitata mea de azi e o persoană pe care îmi vine greu să o încadrez într-un singur gen. Sau nu, mă înșel eu. Pot să o încadrez la cel mai fain gen în care poți încadra pe cineva: genul ei e VIAȚA în toate aspectele ei. Toți am fost vecini cu ea ”La Bloc” măcar o dată. Cei care i-am urmărit și traiectoria personală (trăiască rețelele de socializare și mass-media) o cunoaștem și ca mămica devotată a unei minunății Sofisticate . Azi am să încerc să adun toate aceste calități ale ei într-o discuție despre muzică.
Așadar, Tily Niculae bine ai venit și ”LET’S TALK MUSIC”.
Ce înseamnă muzica pentru tine?
Salutare și bine te-am găsit!
Mulțumesc pentru prezentarea frumoasă. Doar atunci când îmi scrie lumea îmi dau seama cât de multă lume o cunoaște pe Sofisticata și cât de mulți oameni totuși se regăsesc în activitățile mele zilnice.
Ca să revenim la oile noastre:
Muzica pentru mine a fost și este totul. Îți dă o stare de spirit bună și teoretic este o sursă de energie.
Eu am cântat de mică, fie că am fost înscrisă într-un cor la Palatul Copiilor, fie că participam la diverse concursuri, apoi am avut vreo două trupe până să intru în Liceul de Muzică Dinu Lipatti și recent, în iarna anului 2014 am avut premiera la un musical alături de Julie Mayaya( Vocea României) dar și alți interpreți de la operă, extrem de talentați. Din păcate din motive personale am fost nevoită să renunț.
Ca o concluzie, zic că înseamnă destul de mult în viața mea.
Care sunt artiștii tăi preferați? Ce piese nu lipsesc niciodată din playlistul tău?
Din păcate nu am un playlist. De regulă ascult radio sau intru în ITunes acasă. Când îmi place o melodie, repede apăs pe Shazam în cazul în care nu știu cine o cântă.
Uite, recent am plâns rău de tot în timp ce ascultam o melodie: See you Again- Wiz Khalifa feat. Charlie Puth fiindcă mi-am adus aminte de prietena mea care nu mai este printre noi.
Asta apropos de stările pe care ți le dă o melodie.
Din ce în ce mai mult, în ultima vreme, mesajul pieselor, nu doar cele românești dar despre ele doresc să vorbesc acum, promovate de radiourile comerciale este la cel mai jos nivel posibil. Cel puțin mie așa mi se pare, mesaj foarte slab sau inexistent dublat de niște versuri pline de greșeli gramaticale voite pe post de ”fiță”. Ăsta e nivelul ascultătorului român de radio? Asta e ceea ce dorește el? Oare lipsa de educație de orice fel, are vreo legătură cu gusturile muzicale?
Cu siguranță este o lipsă de educație muzicală. Nu ai cum să auzi numai refrene repetative sau bumți-bumți toată ziua.
Pai eu îmi aduc aminte când bunica mea (deși nu îmi plăcea) mă punea să ascult arii. Melodiile românești care transmiteau ceva nu lipseau din casa noastră.
Ai mei în casă, în afară de populara pe care ne antrenam toți la dans, ascultam la pick-up melodiile preferate ale tatălui meu: Elvis, Rolling Stones, The Beatles și lista poate continua.
E doar impresia mea sau parcă în ultima vreme avem o campanie bine orchestrată de promovare a non-valorii în muzică și mass-media?
Nu este o campanie. Asta face rating și asta vinde. Mai departe nu interesează pe nimeni că nu este ok pe termen lung. Din acest motiv și discuțiile controversate pe facebook. Nu îți place, schimbă! Fiindcă ai unde și până la urmă nu te obligă nimeni nici să asculți, nici să te uiți.
Nivelul foarte jos al mesajului e însoțit de o promovare excesivă a vulgarității la un nivel fără precedent parcă. Se promovează ca fiind ”cool” un model de ”panaramă de parc de rulote – trailer park white trash”. Asta e ceea ce vrea publicul? Artiste care cântă mai puțin dar arată mai mult și mai murdar? (vezi Iggy Azalea, Miley Cyrus).
Pai nu cred că asta își doresc. Dar fac o apariție de genul și uite: efectul este garantat. Tu și acum ai adus aminte de ele.
Cine este câștigătorul?
Tot ele: contul plin, awarness în presă, mesaj cu direcție către public.
Sunt făcute cu cap și să nu îți imaginezi că stăcareva să plângă că au fost și alții care au comentat negativ. Tot publicitate se numeste!
Descrie-te te rog folosind doar titluri de cântece.
I don’t want to miss a thing – Aerosmith
I will always love you- Whitney
Truly, Madly , Deply- Savage Garden
Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara- Jean Moscopol
Bună seara,iubito- Loredana Groza
La fereastra ta- Semnal M
Și lista poate continua…
Care e cartea cu cea mai mare muzicalitate dintre cele pe care le-ai citit?
Nu știu dacă este cu muzicalitate, dar este cu argumente. O carte pe care o recomand și altor părinți până să facă un copil. Eu am aflat de ea de la Anca Țurcașiu:
Copiii sunt din Rai
De ce crezi că artiști de o certă valoare dar care au ghinionul să poarte pecetea anilor 80-90 sunt oarecum dați la o parte? Mă refer la o Mirabela Dauer, Corin Chiriac, Elena Cârstea, Adrian Enache, Marcel Pavel, Aurelian Temișan? În afară, păastrând proporțiile, un show al lui Tom Jones sau Phill Collins, rarele apariții ale Celinei Dione, toate astea sunt văzute ca ocazii excepționale. La noi, sunt considerați expirați și dinozauri, deși muzica românească din acei ani s-a clădit pe umerii lor? E vorba doar de marketing sau e ceva mai mult?
Este vorba tot de educație. Eu sigur m-aș duce la un spectacol cu ei. Fiindcă am crescut cu melodiile lor. Dar dacă părinții de 10 ani încoace și-au lăsat copiii în fața calculatoarelor ce pretenții să avem? Pe un copil trebuie să îl educi/ghidezi în toate sensurile posibile.
În SUA, folclor e considerat genul ”country” (deși fie vorba între noi că nu ne aude nimeni, fiind un amalgam de popare, am putea considera ca folclor autentic american muzica indienilor americani). Și este extrem de bine promovat. De ce încercăm să ne uităm tradițiile și rădăcinile?
Fiindcă așa este poporul nostru. Când se fac lucruri frumoase și durabile spun căsunt niste lucruri exprirate, când artiștii fac câte ceva cu care reprezintă țara dau în cap instant. Nu știm să prețuim, să păstrăm, să dăm mai departe.
În afară, minim 50% din succesul unei producții muzicale e dat de partea de PR. De ce artiștii români neglijează segmentul acesta? Cu două, trei excepții plăcute, artistul român, când își lansează un produs muzical nou, în afara unui comunicat fad de presă, lipsit de orice originalitate și plin de banalități, nu face nimic. E o problemă de bani sau e o problemă de educație de show-bussines?
Da, este o problemă de bani. Păi la noi cântă pe câteva sute de euro cu noroc!
De unde bani și pentru PR, videoclip și așa mai departe. În România casa de producție rar dorește să investească pentru un artist la început de drum. Interesul este să investească cât mai puțin și să recupereze de pe urma lui cât mai mult. Contracte cu clauze abuzive.
Ești mămica unei fetițe superbe și sofisticate . Cât de mult contează muzica în dezvoltarea și educația unui copil?
Mulțumescccc. Și tati are un merit aici fiindcă este un bărbat foarte frumos. Păi contează. Noi de când s-a născut i-am pus sunetele naturii ca să ne relaxăm cu toții, apoi tati i-a pus și continuă și până in ziua de azi să fie în casă muzică simfonică sau ceva mai comestibil, Andre Rieu, dansabil și tot așa.
Noi în primul an când mergeam la creșă, copilul intra în mașină cu muzică…energia de dimineață.
Cât de mult contează educația muzicala a unui popor?
Cred că este importantă educația muzicală a unui om. A unui popor nu știu dacă ajută la ceva. Fiindcă practic poporul este format tot din oameni. 🙂
Cred că ar trebui să știm fiecare câte puțin din orice gen.Nu neapărat să știm cum se numesc artiștii. Dar măcar să fi auzit ritmul,zic.
Hai sa încercăm un joc. Alege patru colegi de breaslă, dă-i câte un instrument fiecăruia și astfel aveți o formație. Cine sunt colegii, ce stil muzical ați aborda și ce nume ar avea formația?
Wowww-Elena Gheorghe- voce ( trișez fiindcă am terminat liceul împreună)
Serban Animal X- chitară
Stefan Stan- pian
Maria Radu- vioară
Loredana -țambal
Povestește-ne puțin despre proiectele tale din viitorul apropiat.
De luni până vineri de doi ani încoace sunt în agenția de publicitate unde sunt angajată; pe 7 iunie lansez Petite Lilou puiul meu în ceea ce privește copii ( intrați și descoperiți acolo despre ce este vorba), mă gândesc în 2016 la cel de-al doilea copil și cam atât.
Restul care sunt trecătoare nu le pun fiindcă eu sunt un om care îmi pun obiective pe termen mediu sau lung.
Tily, îți mulțumesc mult pentru amabilitate și disponibilitate. O zi cu zâmbete.
Și eu îți mulțumesc pentru interes!
Să auzim numai de bine!