ILINCA… THE ARTIST

Servus,

 Incep asa deoarece invitata mea de azi e de pe meleaguri ardelene si mai exact de undeva aproape de casa mea si anume de la Cluj. Clujul e unul dintre orasele mele preferate, locul unde am foarte multi prieteni si fosti colegi de scoala dar e si locul unde din punct de vedere artistic se intampla foarte multe in ultimii ani. Si daca se intampla lucruri faine e normal ca de acolo sa apara si oameni faini si talentati. Un astfel de om e invitata mea de azi. O stiti cu predilectie de la Vocea Romaniei si daca sunteti fani ai acestei emisiuni este imposibil sa nu o tineti minte pentru ca nu a mai fost nimeni ca ea pana acum in platoul de la ProTV. Nu a castigat, s-a oprit in semifinale dar e singura care a facut yodeling (si chiar perfect as putea spune) si astfel si-a castigat locul in memoria si inimile noastre.

 Acum are 18 ani, acelasi zambet cald si infatisare placuta, o voce extrem de speciala si multa voie buna. Astfel facem o calatorie muzicala in compania minunatei ILINCA BACILA aka ILINCA THE ARTIST.

15086939_10209877330784189_1753046299_n

Ilinca bine te-am gasit. Voi incepe cu cea mai simpla intrebare ever: ce inseamna muzica pentru tine?

E simplu. Muzica e casa mea. Poate pare o afirmatie ciudata, dar muzica pentru mine e un spatiu. E o lume in care ma refugiez. E patul in care vreau sa ma odihnesc dupa o zi obositoare  si totodata campia pe care vreau sa zburd de fericire.

Vii dintr-o familie de muzicieni asa ca e corect sa spunem ca, oarecum, destinul tau era cam clar de la inceput? Ai fi vrut sa faci altceva sau muzica a fost mereu pe primul loc? Povesteste-mi putin cum a inceput calatoria ta muzicala?

De mica am fost dusa la spectacole de opera si la concerte si i-am admirat pe scena si pe mama si pe tata. Eram fascinata de fiecare data. Iubeam costumele artistilor, sunetul orchestrei si atmosfera. Cand ajungeam acasa de la cate un spectacol, “cantam” in gura mare arii si cantecele si ce imi mai trecea mie prin cap, dar nu aveam ureche muzicala si nu prea dadeam semne de veleitati artistice. Ma intreba lumea ce vreau sa ma fac cand cresc mare si raspunsurile mele variau de la educatoare la balerina si multe altele. Prima mea aparitie pe o scena a fost la 5 ani cand am jucat rolul fiului lui Cio Cio San in opera “Madam Butterfly” , rol care presupunea doar sa intru pe scena si sa ma joc cu o barcuta din lemn.  Primul meu adevarat contact cu muzica a fost in clasa intai cand am inceput sa studiez pianul si teoria muzicala. In clasa a 4-a, m-am lasat de pian si teorie si l-am rugat pe tata sa imi dea ore de canto pentru ca voiam si eu sa cant pe scena ca el. Asa a inceput “calatoria mea muzicala”. Timp de 5 ani am participat la toate festivalurile de muzica usoara pentru copii la care am apucat si am muncit cu pasiune si determinare pentru ca mi-am dat seama ca asta vreau sa fac pentru totdeauna.

E yodellingul tehnica /stilul muzical pe care vrei sa te axezi sau exista un stil muzical mai aproape de sufletul tau? Ce piese sunt in playlistul tau? Cine sunt artistii tai preferati?

Yodeling-ul este doar “cireasa de pe tort” in ceea ce ma priveste. Iubesc muzica sub toate formele ei. Am abordat aproape toate stilurile muzicale si mi-e greu sa aleg doar unul. Imi place sa cant de toate, depinde de starea mea. La fel cum cant orice, si ascult orice. In playlist am si piese rock (iubesc AC/DC) si pop, house, trap si “Je suis malade” in interpretarea Larei Fabian, si “Stan” a lui Eminem… intelegeti ideea 🙂 Unul dintre artistii mei preferati este Jessie J, pe care o admir pentru tehnica vocala impecabila. Din lumea yodel-ului, idolul meu este Franzl Llang, un geniu, dupa parerea mea.

Ai trecut pe la “Romanii au talent”, pe la XFactor dar succesul si recunoasterea au venit in urma participarii la “Vocea Romaniei”. Povesteste-mi te rog despre experienta traita la aceasta emisiune.

“Vocea Romaniei” mi-a oferit ocazia sa lucrez cu artisti de la care am avut atat de multe de invatat si care m-au ajutat sa ma dezvolt eu ca artist. Mentorul meu din cadrul show-ului, Loredana, m-a ajutat si m-a sustinut atat pe parcursul concursului cat si dupa, invitandu-ma in turneul ei si ulterior in spectacolele ei de la Sala Palatului. In urma participarii, m-am si mutat in Bucuresti  ca sa fiu mai aproape de lumea aceasta. Cred ca pot spune ca “Vocea Romaniei” mi-a schimbat viata 🙂

15135617_10209877331104197_1768253132_n

Intotdeauna am avut o nelamurire si este una dintre temele pe care le abordez cu marea majoritate a interlocutorilor mei si mai ales cu cei care au participat la astfel de emisiuni concurs; de ce, desi pare ca au toate parghiile necesare (notorietate, premiul in bani, relatiile construite in timpul emisiunii, valul de simpatie din partea publicului si mai ales vocea si talentul) castigatorii acestor emisiuni concurs nu reusesc mai apoi sa se impuna in peisajul muzical autohton? Pentru mine e un mister total cum dispar acesti oameni din peisaj mai ales ca acolo sunt doi dintre cei mai prolifici producatori muzicali de la noi, Smiley si Marius Moga.  Si compar doar cu cei care au castigat prin alte parti si traseul lor ulterior, vezi Kelly Clarkson, vezi James Arthur, etc. Cu ai nostri ce se intampla?

Ca sa fiu sincera, si pentru mine este un mister. Singura explicatie pe care o gasesc ar fi ca pe parcursul acestor emisiuni se creeaza un tipar de castigator care nu neaparat se potriveste cu cel de vedeta difuzata la radio si TV. Artisti precum Feli, Jo, Oana Radu, Nicoleta Nuca etc., care nu au castigat dar au ajuns departe in cadrul concursului, s-au afirmat cu mai mult de o piesa pe radio si TV si au concerte cu mii de spectatori…

Si asta ma duce la urmatoarea intrebare legata tot de industria muzicala de la noi. Cum se simte un artist care are vocea la el, poate canta orice, oricand dar nu reuseste sa se impuna pe radiouri, tv, concerte cu piesele proprii, in schimb vede ca sunt promovate multe doamne si domnisoare posesoare de permis de afon dar extrem de lipsite de inhibitii? Ii mai vine artistului aluia sa mai munceasca vazand cum e tratat talentul sau?

Ca sa fiu sincera, e frustrant. Dar imi permit sa vorbesc in numele tuturor artistilor din lume si sa spun ca noi traim prin arta noastra si nu am putea renunta la ea. Pana la urma, nu celebritatea este scopul nostru, celebritatea este doar ceva ce vine (sau nu) odata cu cariera de artist iar fanii care sa ne confirme ca ceea ce facem conteaza nu depind de faima.

15139296_10209877331184199_1907528264_n

Cum vezi calatoria ta muzicala pana acum? La ce statie crezi ca esti si mai ales care visezi sa fie destinatia finala a calatoriei?

Nu cred ca am ajuns inca la prima statie. Cred ca de abia am luat trenul si sper ca deja de la prima statie sa urce tot mai multi oameni si sa mergem impreuna spre o destiantie numai cu muzica buna 🙂

In acest sezon de Vocea Romaniei s-a nascut o intreaga polemica in jurul parerii exprimate de catre Tudor Chirila referitor la cantaretii de coveruri. Cum comentezi si care e parerea ta vis-à-vis de subiect?

Desi Chiriluta este unul dintre artistii mei preferati, nu pot spune ca sunt de acord cu el. Cred ca si el a inceput cu cover-uri pana a reusit sa isi scrie propriile piesele si din experienta spun ca e important sa ii canti si pe altii pentru ca astfel te descoperi pe tine ca artist. Si in plus, la niciun show de voce din Romania (din cate stiu eu) nu se canta piese proprii, doar cover-uri.

Care e instrumental tau preferat? La ce instrument ti-ar face placere sa inveti sa canti?

Eu cant si la pian si la chitara si le iubesc pe amandoua. Mi-ar placea mult sa invat sa cant tobe si Ukulele 🙂

15057796_10209877330904192_54762802_n

Tocmai am avut recent incheiata experienta a alegerilor prezidentiale din SUA. Foarte multi artisti importanti (muzicieni, actori, etc.) si-au manifestat sustinerea pentru un candidat sau altul. De asemenea atunci cand apar chestiuni importante in societate acestia isi exprima sustinerea/dezaprobarea si militeaza constant pentru ceea ce este important pentru ei. De ce crezi ca in Romania artistii sunt mai degraba docili, aparent neinteresati si neimplicati in viata si chestiunile cetatii? Nu prea am vazut luari de pozitie pe la noi decat foarte rare. Conteaza faptul ca multe concerte sunt zile ale oraselor si comunelor si deci platite din bani publici si astfel artistii nu vor sa deranjeze “pusculita”?

Eu nu cred intr-o reala implicare a artistilor in politica… nu mi se pare ca face parte din spectrul lor de preocupari politica asta. In opinia mea, sustinerea/dezaprobarea unor politicieni de catre artisti e doar o chestiune de marketing…la americani de exemplu… sunt din statul cutare, vad ca are acolo succes un anume candidat si il sustin, pentru ca asa mai atrag de partea lor fani. Sau sunt platiti sa sustina sau sa dezaprobe un politician… tot chestiune de marketing… probabil 1% din artisti au cu adevarat convingeri politice… dar e doar o opinie a mea, acum. La 18 ani inca nu am destura cultura politica ca sa ma pot exprima in totala cunostinta de cauza.

 15152853_10209877330944193_149572151_o

Cum te-ai descrie folosind doar titluri de cantece?

Ardelean Show (haha), The lazy song, Wildflower, Break Free

Versul tau preferat dintr-o melodie?

“So just be true to who you are”

15102198_10209877331064196_554273815_o

Unde te putem auzi / vedea in viitorul apropiat?

In primul rand, pe pagina mea de Facebook: ILINCA THE ARTIST si pe canalul meu de YouTube cu acelasi nume, unde postez poze, cover-uri si video-uri foarte des iar live ma puteti vedea la Opera Nationala Cluj, pe 16 decembrie, in concertul WINTER DELIGHTS.

Ilinca, iti multumesc inca o data pentru amabilitate si iti urez mult succes in continuare.

Multumesc si eu!

Publicitate

2 gânduri despre „ILINCA… THE ARTIST

  1. Convingerea mea este ca Ilinca are tot ce-i trebuie pentru a deveni, cu multa munca, desigur, un artist desavarsit! Domnisoara Bacila e suficient de incapatanata si ambitioasa ca sa nu dispara ca o cometa, ea ne va incanta multi ani de acum inainte! Am zis!!! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.